Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koulusta pois pakotetut afganistanilaistytöt joutuvat nyt naitetuiksi – "Opiskelun sijasta pyykkään ja moppaan lattioita"

Kolmetoistavuotiaan Zainabin olisi pitänyt tänä syksynä etsiä itselleen uutta koulupukua, mutta sen sijaan hän joutuikin etsimään hääpukua.

Syy tähän on se, että tänäkään syksynä koulujen ovet eivät ole auenneet tytöille ääriliike Talebanin hallinnoimassa Afganistanissa.

Zainabin tarina ei ole ainutlaatuinen, sillä monet tytöt Afganistanissa on naitettu perheen vanhempien miesten päätöksellä. Talebanin paluu valtaan yhdistettynä maata koettelevaan talouskriisiin ja äärimmäisen syvälle juuttuneisiin patriarkaalisiin rakenteisiin on ajanut monet perheet naittamaan kotiin jääneitä, usein alaikäisiä tyttöjään.

Tämä on yleistä etenkin Afganistanin maaseudulla, jossa tytön vanhemmille maksettu myötäjäissumma voi olla merkittävä tulonlähde. Afganistanin huonoissa kantimissa ollut talous on romahtanut entisestään Talebanin palattua valtaan, ja maata vaivaa paha humanitaarinen kriisi.

– Itkin paljon, ja kerroin isälleni, että Taleban kyllä avaa tyttöjen koulut uudelleen. Hän kuitenkin sanoi, että niin ei tule käymään. Hän sanoi, että on parempi naittaa minut kuin antaa minun istua tyhjän panttina kotona, Zainab kuvasi uutistoimisto AFP:lle.

Tämän jälkeen Zainab on muuttanut appivanhempiensa ja aviomiehensä luokse. Aviomies on häntä 17 vuotta vanhempi.

– Kukaan ei kysynyt minun mielipidettäni.

Zainab kertoo nyt elävänsä jatkuvien moitteiden ja miehen perheen tiukan määräysvallan alla.

– He sanovat, että olemme käyttäneet niin paljon resursseja sinuun, etkä osaa tehdä mitään.

Koulutus sallittua vain alaluokilla

Kun Taleban palasi viime vuonna valtaan, liike antoi aluksi ymmärtää, että se antaisi naisille nyt enemmän vapauksia kuin aiemmalla valtakaudellaan 1990-luvulla.

Näin ei kuitenkaan käynyt. Naisten ja tyttöjen elämää on rajoitettu tiukasti jo valmiiksi umpivanhoillisessa Afganistanissa. Naiset eivät esimerkiksi saa matkustaa enää pitkiä matkoja ilman miesseuralaista. Naisten on myös käytettävä kodin ulkopuolella päähuivia tai kasvot kokonaan peittävää burkaa. Taleban on ylipäätään ilmaissut kannakseen, että naisten ei tulisi mieluiten poistua kotoa ollenkaan.

Myös tyttöjen koulut suljettiin Talebanin palattua valtaan.

Nyt ne on avattu uudelleen, mutta vain osittain. Tytöt saavat tällä hetkellä käydä koulua vain alaluokilla.

"En ikinä uskonut, että lopettaisin opiskelun"

Nuorena avioituminen voi tietää useille tytöille erittäin vaikeaa loppuelämää jo muutenkin vaikeissa olosuhteissa. Asiantuntijoiden mukaan nimenomaan koulutus on ollut keskeinen keino ehkäistä lapsiavioliittoja ja tyttöjen kuolemista synnytyksiin varhaisella iällä.

Myös yliopistotutkintoa tavoitellut 16-vuotias Maryam joutui luopumaan haaveistaan ja ryhtymään sen sijaan kotirouvaksi.

Maryamin isä Abdul Qadir, 45, kertoo AFP:lle, että hänen alkuperäinen toiveensa oli, että hänen tyttärensä voisivat saada yliopistotutkinnon. Nyt tämä on estetty, ja myös valtiolla työskentelevän Qadirin palkka on romahtanut Talebanin valtaan paluun jälkeen. Siksi hän koki parhaaksi naittaa tyttärensä. Edes Maryamin äiti ei enää vastustanut avioliittoa.

– En ikinä uskonut, että lopettaisin opiskelun ja ryhtyisin kotirouvaksi. Nyt opiskelun sijasta pesen tiskejä, pyykkään ja moppaan lattioita, Maryam sanoo AFP:lle.

"Jos veljeni tietäisivät, he löisivät minua"

Osa naisista on kuitenkin ryhtynyt kapinaan. Useat mediat ovat kertoneet Afganistanissa toimivista salaisista kouluista, jossa tytöt opiskelevat salaa Talebanilta.

– Pojilla ei ole mitään tekemistä keittiössä, joten pidän kirjani siellä, kertoo salaisessa koulussa opiskeleva Nafeesa Itä-Afganistanista AFP:lle.

– Jos veljeni tietäisivät tästä, he löisivät minua.