Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yli puolet suomalaisista kertoo ostavansa vähemmän hintojen nousun vuoksi – "Pandemian jälkeinen optimismi on enää kaukainen muisto"

Lähes kolme viidestä suomalaisesta kertoo tekevänsä hintojen nousun vuoksi vähemmän ostoksia. Asia selviää perintäyhtiö Intrumin vuosittaisesta eurooppalaisesta maksutaparaportista, joka julkaistiin eilen.

Suomalaisten ostohalukkuus ei ole laskenut yhtä paljon kuin Euroopassa keskimäärin, raportista selviää. Keskimäärin lähes kolme neljästä eurooppalaisesta kertoo ostavansa nyt vähemmän kuin ennen hintojen nousua.

Intrumin raporttiin vastasi yhteensä 24 000 ihmistä 24:stä Euroopan maasta. Jokaisesta maasta oli vähintään tuhat vastaajaa. Kyselyn tiedot kerättiin heinä–syyskuussa.

Puolet suomalaisista huonommassa asemassa kuin viime vuonna

Suomalaisista liki neljä vastaajaa viidestä sanoo hintojen nousun vaikuttavan kielteisesti omaan talouteensa.

– Viime vuoden koronapandemian jälkeinen optimismi on enää kaukainen muisto. Euroopassa vallitsee huima inflaatio ja geopoliittinen epävarmuus, kaupallinen johtaja Juha Iskala Intrumista sanoo raportissa.

– Vaikutukset tuntuvat nyt myös niillä kuluttajilla, joihin koronapandemia ei vaikuttanut. Monet valmistautuvat tekemään muutoksia arkeensa.

Suomalaisista noin puolet sanoo olevansa huonommassa taloudellisessa asemassa kuin viime vuonna. Yhtä moni on huolissaan elintarvikkeiden ja energian nousevien hintojen vaikutuksista taloudelliseen hyvinvointiinsa tulevana vuonna.

Useampi kuin kolme viidestä suomalaisesta uskoo korkean inflaation jatkuvan vähintään vuoden.

Lisäksi puolet suomalaisista arvioi, että heidän menonsa kasvavat tuloja nopeammin. Osuus on kasvanut reilusti viime vuodesta, jolloin näin arvioi vain hieman yli kolmannes suomalaisista.

Suomalaiset keskimääräistä innokkaampia kierrättämään

Raportin perusteella suomalaiset ovat innokkaampia kierrättämään kuin eurooppalaiset keskimäärin.

Suomalaista vastaajista lähes kolme neljästä kertoi korjaavansa ja kierrättävänsä yhä enemmän vanhoja tavaroita uusien ostamisen sijaan. Kaikista eurooppalaisista vastaajista näin kertoi tekevänsä kaksi kolmasosaa.

– Uskomme kuluttajien tekevän jatkossa entistä enemmän kestäviä valintoja, joilla he saavuttavat myös kustannussäästöjä, Iskala sanoo Intrumin tiedotteessa.

– Innokkuus kierrättämiseen ja korjaamiseen on juuri sellainen käyttäytymismalli, jonka näemme vahvistuvan tulevaisuudessa.