Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Euroviisujen äänestys muuttuu: katsojille kaikki valta semifinaaleissa

Euroviisujen äänestyskäytäntöihin tulee muutoksia ensi vuoden kilpailusta alkaen, kertoo Euroopan yleisradiounioni EBU.

Tulevien kisojen semifinaaleissa finaaliin pääsevät maat ratkaistaan pelkästään yleisöäänillä. Aiemmin mukana olleet ammattilaisraadit jäävät siis semifinaaleista pois, mutta ovat edelleen mukana finaalissa.

Semifinaaleista finaaliin etenevät 10 maata on vuodesta 2009 lähtien ratkaistu yleisön ja ammattilaisraatien yhteenlasketuilla pisteillä. Vastaisuudessa tuomariääniä käytetään semifinaalissa vain siinä tapauksessa, että yleisöäänestys ei jostain syystä onnistu.

Lisäksi äänestämään pääsevät ensi kertaa myös katsojat muissa kuin kilpailuun osallistuvissa maissa. Äänestää voi siis mistä tahansa maasta käsin internetin välityksellä.

Kilpailun ulkopuolisista maista annetut äänet lasketaan yhteen ja muunnetaan pisteiksi, joilla on kilpailussa yhtä suuri painoarvo kuin yksittäisellä kilpailuun osallistuvalla maalla. Äänestäminen mistä tahansa maasta on mahdollista sekä semifinaaleissa että finaalissa.

– Nämä muutokset tunnustavat ohjelman valtavan suosion antamalla enemmän valtaa maailman suurimman elävän musiikin tapahtuman yleisölle, sanoo Eurovision laulukilpailun vastaava ohjelmajohtaja Martin Österdahl tiedotteessa.

Seuraavat euroviisut järjestetään Britannian Liverpoolissa toukokuussa. Britannian yleisradioyhtiö BBC isännöi kilpailua tämän vuoden voittajan Ukrainan puolesta.

Taustalla myös tuomarien äänestysrinki

Viime kevään euroviisuissa kuuden maan viisutuomarit yrittivät EBU:n mukaan vilpillisesti antaa ääniä toisilleen. Kyseiset maat olivat Azerbaidzhan, Georgia, Montenegro, Puola, Romania ja San Marino.

Vilppi ei kuitenkaan onnistunut, sillä EBU ja sen yhteistyötahot havaitsivat epäilyttävät äänestystulokset.

EBU kertoo nyt tiedotteessaan, että äänestyksessä havaittujen ennennäkemättömien säännönvastaisuuksien vuoksi perustettiin EBU:n jäsenistä koostuva työryhmä selvittämään tapoja "suojella tapahtuman nuhteettomuutta".

Ryhmä on antanut suosituksia, jotka Euroviisujen ohjausryhmä ja EBU:n hallitus ovat hyväksyneet, tiedotteessa kerrotaan.