Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Uudellamaalla erittäin huono ajokeli, tiet lumisia ja jäisiä – Lapissa tehtiin tänään talven pakkasennätys

Uudellamaalla on ajokeli huonontunut maanantain aikana niin, että maakuntaan on annettu varoitus erittäin huonosta ajokelistä. Ilmatieteen laitokselta kerrotaan, että tiet ovat lumisia.

– Tien päälle ei ole mitään asiaa kesärenkailla, sillä olosuhteet ovat täysin talviset. Tiet ovat lumisia ja tienpinnat pakkasen puolella, sanoo päivystävä meteorologi Hannu Valta.

Uudellamaalla on satanut maanantain aikana lunta kolmesta viiteen senttiä, ja maakunta on tällä hetkellä koko Suomen toiseksi lumisin. Alueen suurin lumen syvyys on mitattu Helsingin Kumpulan havaintoasemalla, yhdeksän senttiä.

Koko maassa eniten lunta on tällä hetkellä Lapissa.

Varsinais-Suomessa ja Ahvenanmaalla on voimassa varoitus huonosta ajokelistä.

Etelässä oleva lumisadealue liikkuu maanantain aikana pohjoiseen ja samalla heikkenee. Lunta on odotettavissa maanantaina Uudellemaalle vielä noin viisi senttiä. Varsinais-Suomeen ja Kymenlaaksoon sataa päivystävän meteorologin mukaan todennäköisesti maanantaina pari senttiä lunta ja Pirkanmaan eteläosiin voi tulla lunta sentin verran.

Tiistaina lumisateet pysyvät pääosin Suomenlahden päällä eivätkä tule mantereen yläpuolelle.

– Viime päivien lumimäärät ovat olleet huonosti ennustettavissa, sillä tilanne on ollut hyvin herkkä tuulen suunnalle ja nopeudelle, Valta sanoo.

Viikko alkaa huonossa energiasäässä

Lapissa tehtiin maanantaiaamuna tämän talven pakkasennätys, kun Sodankylän Vuotsossa mitattiin –26 asteen lukemat. Edellinen ennätys oli lauantailta 17. marraskuuta, jolloin mitattiin Enontekiön lentoasemalla 25,9 pakkasastetta.

Päivystävän meteorologin mukaan lähipäivät pysyvät Lapissa kylminä, kunnes torstain tienoilla sää lauhtuu ja lämpötila voi nousta –5 asteeseen.

Myös eteläisemmässä Suomessa pysytään pakkasella. Loppuviikolle aiemmin ennustettu lämpeneminen plussan puolelle näyttää siirtyvän ainakin ensi viikon alkuun.

– Lauhtumisen suhteen ennusteessa on epävarmuutta, sillä se on nyt siirtynyt päivä päivältä eteenpäin, Valta kuvailee.

Hänen mukaansa kuluva viikko on talvinen pakkasviikko. Etelässä lämpötila on –2 ja –6 asteen välillä, ajoittain voi olla kylmempää.

Ilmatieteen laitos julkaisee maanantaisin ja torstaisin energiasääennusteen. Energiasää on ennusteen mukaan maanantaina ja tiistaina huono heikon tuulen ja korkeapaineen vuoksi. Viikon puolivälissä energiasää muuttuu tavanomaiseksi, kun tuuli hieman voimistuu tuulivoiman päätuotantoalueilla.