Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Yle: Lapsia sidottiin valjailla penkkeihin päiväkodissa – Lapsiasiavaltuutettu pitää nöyryyttävänä, mutta somekansa ymmärtää: "Normisettii"

Yle uutisoi maanantaina kajaanilaisesta päiväkodista, jonka Facebook-sivuilla on julkaistu useita kuvia 0–3-vuotiaista lapsista, jotka on sidottu penkkeihin turvavaljailla. Kuvien perusteella näin on toimittu vuosien ajan toistuvasti erilaisissa tilanteissa.

Osassa kuvista lapset on kiinnitetty valjailla tavallisiin tuoleihin, osassa kuvista syöttötuoleihin. Kuvissa päiväkotiryhmä muun muassa viettää syntymäpäiväjuhlia ja puhaltaa saippuakuplia.

Yle MOT:n haastattelemat asiantuntijat eivät hyväksy lasten sitomista kevyin perustein.

– Jokainen aikuinen voi kuvitella, miltä tuntuisi osallistua yhteiseen juhlaan sidottuna kiinni johonkin. Eihän se ole inhimillistä kohtelua, eikä kovin arvostavaa. Päinvastoin, se voi olla hyvinkin nöyryyttävää tai ahdistavaa, lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen toteaa Ylelle.

Pekkarinen kommentoi tapausta maanantaina myös Twitterissä.

– Pienen lapsen kiinnittäminen turvavaljailla on perusteltua lyhytkestoisissa riskitilanteissa. Mikään varhaiskasvatuksen pääkäytäntö se ei voi olla, eikä se saa koskaan aiheuttaa lapselle kipua tai muuta haittaa.

Tapaus on herättänyt laajemminkin kommentointia puolesta ja vastaan. Yle Uutisten Facebook-julkaisuun tulleissa kommenteissa osa tuomitsee valjaiden käytön jyrkästi.

– Järkyttävältä näyttää. Minä en jättäisi lastani moiseen hoitoon, kommentoi yksi.

– Vielä kuvia järkyttävämpää on lukea, kuinka moni ihminen on valmis ymmärtämään pienten lasten perusteettoman liikkumisen rajoittamisen / tuoliin kiinnittämisen, huomauttaa toinen.

Kaikki eivät kuitenkaan ymmärrä tapauksesta noussutta kohua.

– Pieniä lapsia ”sidotaan” kotioloissakin rattaissa, auton istuimissa, syöttötuoleissa, huomauttaa yksi.

– Joissakin syöttötuoleissakin on "turvavyö", joita käytetään ihan kotonakin ja ihan vain lapsen turvallisuuden takia, kun monet naperot keksivät kiivetä sieltä pois, komppaa toinen.

– Tässä mahdollistettiin lapsille synttärihetki. Jos kaikki nämä pienet säntäilisivät ympäri tilaa, hoitajia pitäisi olla paljon yli mitoituksen, huomauttaa kolmas.

– Normisettii, ei kaadu eikä putoa lapsi. Ei mitään nähtävää, jatkakaa, tiivisti neljäs.

Ylen MOT-toimituksen tavoittama Kajaanin varhaiskasvatuksen johtaja Mika Tiihonen perustelee valjaiden käyttöä sillä, että ne on puettu lasten turvallisuuden varmistamiseksi. Hänen mukaansa tilanteet ovat olleet lyhytkestoisia.

Varhaiskasvatuslaki ei säädä lainkaan lapsen fyysistä rajoittamista eikä kiinnipitämistä.

Kuntien ohella varhaiskasvatusta valvovat aluehallintovirastot. Pohjois-Suomen aluehallintoviraston opetustoimen ylitarkastaja Jyri Ulvinen sanoi alun perin Ylelle, ettei asiassa ole tullut esiin sellaista, joka aiheuttaisi toimenpiteitä. Ulvisen mukaan asiasta ei ole myöskään tullut muita yhteydenottoja tai kanteluja.

Myöhemmin maanantaina aluehallintovirasto tiedotti tekevänsä asiasta selvityspyynnön Kajaanin varhaiskasvatuksen järjestäjälle Ylen jutussa ilmenneiden epäkohtien selvittämiseksi varhaiskasvatuslain näkökulmasta.

Juttua päivitetty kello 16.30: Lisätty tieto siitä, että aluehallintovirasto tekee asiasta selvityspyynnön.