Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Viikonloppuna etelään luvassa lunta, Uudellemaalle varoitus erittäin huonosta ajokelistä sunnuntaiksi

Etelä-Suomeen on luvassa lauantaina lunta, kun Pohjois-Itämerelle ja Viron rannikolle syntyneet lumikuuronauhat saavuttavat Etelärannikon.

– Aamulla tai aamupäivän aikana lumisateita alkaa etelärannikon tuntumaan nousta. Sateet ulottuvat lounaissaaristoon myös. Siihen ne oikeastaan jäävät, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Juha Tuomola.

Sateiden painopiste on Tuomolan mukaan Uusimaa, Hankoniemi ja lounaissaaristo.

– Kertymiä on hankala ennustaa, koska suurin osa sateista jää merelle. Voisiko siinä olla 2–4 senttiä lunta? Mahdollisesti voi tulla enempikin, jos tuuli pääsee sateita painamaan rantaviivaan. Silloin voi tulla yli viitisen senttiä. Todennäköisesti kertymät jäävät lähelle rantaviivaa lauantaina, Tuomola jatkaa.

Suomessa vaikuttaa korkeapaineen alue ja taivas on laajasti pilvessä.

– Jos jotain tulee alas muualla Suomessa, niin määrät ovat aika vähäisiä, Tuomola lisää.

Sateet jatkuvat etelässä sunnuntaina

Tuomola kertoo, että lumisade ei varsinaisesti väisty mihinkään, vaan sunnuntain aikana sateet etenevät pohjoisemmaksi. Mutta kuinka pohjoiseen, siitä on Tuomolan mukaan epävarmuutta.

– Rantaviivalla voi tulla kymmenkunta senttiä, ja suurimmat kertymät jäävät Uudenmaan ja lounaissaariston tienoille. Ehkä yli kolmen sentin kertymiä voi tulla Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen alueella, mutta tilanne sen suhteen vielä elää. Kymenlaakson suunnalla saattaa olla sentin kertymiä.

Sen sijaan muualla maassa jatkuu runsaspilvinen ja vähäsateinen sää.

Kelivaroituksia useammalle alueelle viikonlopuksi

Tuomola kertoo, että kelivaroituksia on annettu viikonlopulle useammalle alueelle.

– Huonoa ajokeliä on laitettu Uudellemaalle, ja sanotaan myös Varsinais-Suomeen ja Etelä-Karjalaan myös. Mutta tässä vaiheessa on vielä vaikea ennustaa, miten sateet etenevät. Todennäköisimmin suurimmat kertymät ovat Uudenmaan alueella. Ja sunnuntaille on erittäin huono ajokeli Uudellamaalla.

Lämpötilat ovat monin paikoin maata –1–5 astetta, ja pilvisyys on todennäköisesti aika runsasta lähivuorokaudet.

– Kun mennään oikeastaan Lappiin, ehkä siellä on Keski- ja Pohjois-Lapissa –5–15 astetta. Jos selkenee, niin silloin siellä voi olla –20 astetta. Ihan etelärannikolla saattaa lämpötila hieman nousta, jos tuuli kääntyy meren puolelle. Aluksi se pysyy pikkasen pakkasen puolella.

Tuomolan mukaan etelässä rantaviivan tuntumassa lämpötila saattaa nousta nollan yläpuolelle.

Aiemmin Ilmatieteen laitokselta kerrottiin, että lämpötilat pysyvät pakkasella ensi viikon puoliväliin asti, eli lumi pysyy maassa useita päiviä.