Korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö Akava saa tänään uuden puheenjohtajan. Ehdokkaina ovat Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Jukon toiminnanjohtaja Maria Löfgren, 54, ja Tekniikan akateemisten toiminnanjohtaja Jari Jokinen, 55.
Valinnan tekee Akavan liittokokous iltapäivällä.
Uuden puheenjohtajan toimikausi jatkuu kevääseen 2024. Kausi on tavanomaista lyhyempi, sillä nykyinen puheenjohtaja Sture Fjäder jättää paikkansa kesken kauden.
Viime viikolla pidettyyn puheenjohtajapaneeliin mennessä Akavan 36 jäsenliitosta 19 oli ilmoittanut julkisesti kantansa uuteen puheenjohtajaan. Tuolloin Löfgren oli saamassa 387 ääntä ja Jokinen 263, mutta edelleen oli 247 ääntä auki. Ehdokas tarvitsee vähintään 449 ääntä tullakseen valituksi.
Myös Lääkäriliiton hallitus ilmoitti tänään, että se tukee Löfgreniä tehtävään. Lääkäriliitosta kerrotaan, että liiton hallitus ei halunnut julkistaa päätöstä ennalta välttääkseen tarpeettomat spekuloinnit ja vaikutuksen muiden liittojen päätöksentekoon.
Fjäder jo sivussa valtaosasta pj-tehtäviä
Fjäder luopui valtaosasta puheenjohtajatehtäviä jo elokuussa, jolloin hän ilmoitti pyrkivänsä eduskuntaan kokoomuksen listoilta ensi kevään vaaleissa. Fjäder vetäytyi tuolloin keskusjärjestön edunvalvonnan ja vaikuttamistyön johtamisesta eikä ole enää toiminut Akavan edustajana julkisuudessa eikä johtanut puhetta Akavan hallituksen kokouksessa.
Kulisseissa muhinut Akavan puheenjohtajapeli rävähti julkisuuteen viime kesäkuussa. Helsingin Sanomat ja MTV uutisoivat tuolloin, että Fjäder on jättämässä tehtävänsä kesken kauden. HS julkaisi niin sanotun kassakaappisopimuksen, jonka mukaan Fjäder ei istu kauttaan loppuun asti. Syyskuulle 2020 päivityn sopimuksen olivat Fjäderin lisäksi allekirjoittaneet Jokinen, OAJ:n silloinen puheenjohtaja Olli Luukkainen ja Suomen Ekonomiliiton puheenjohtaja Timo Saranpää.
Sekä Löfgren että Jokinen ilmoittivat ehdokkuudestaan muutama päivä kassakaappisopimuksen julkitulon jälkeen.
Fjäder nousi Akavan johtoon vuonna 2011.
Akavan mukaan sen jäsenliitoilla oli tämän vuoden alussa yhteensä noin 615 000 jäsentä.