Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Elokuva-arvio | Mustan pantterin surumielinen paluu

Black Panther: Wakanda Forever ei ole mikä tahansa supersankarielokuva. Jo vuosia sitten, ennen tuotantoa, sen tiedettiin olevan Marvel-elokuvien neljännen vaiheen päätösteos.

Juuri tämän elokuvan piti siis kuroa kiinni tarinoita, jotka risteilevät useissa viime vuosien menestyneimmissä supersankarileffoissa – ja tietysti olla jatko-osa vuoden 2018 Black Pantherille, joka oli yllättävänkin suuri menestys.

Elokuussa 2020 tapahtui tragedia. Nimihenkilöä, mustaa supersankaria Black Pantheria esittänyt Chadwick Boseman kuoli 43-vuotiaana paksusuolen syöpään. Boseman oli pitänyt sairautensa piilossa julkisuudelta. Jatko-osan tekeminen oli ollut suunnitelmissa, ja sitä oli jo aikataulutettu.

– Chadwickin kuoltua tuntui mahdottomalta palata tähän maailmaan, näyttelijä Lupita Nyong'o kertoo etäyhteydellä Lontoosta.

– Ensimmäistä elokuvaa tehdessämme olimme yhteisö, kuin perhe. Suru ja pettymys valtasivat meidät.

Black Pantherin ja jatko-osan käsikirjoittaja-ohjaaja Ryan Coogler otti Nyong'on mukaan tehtäväkseen tuoda porukan yhteen. Käsikirjoitus piti laatia uudelleen.

– Kun Ryan myöhemmin kertoi löytäneensä uuden tarinan, hän kuvaili, että juuri tätä Chadwick olisi halunnut.

Nyong'on mukaan Coogler käsittelee elokuvassa omaa ja jaettua surua.

– Tästä tuli elokuva surusta ja menetyksestä. Kun pääsimme elokuvantekoon, ei minulla enää ollut mitään epäilyksiä.

Naiset etualalla

Black Pantherien keskellä on kuvitteellinen afrikkalainen Wakandan valtio. Bosemanin näyttelemä T'Challa eli Black Panther oli Wakandan kuningas.

Jatko-osan alussa T'Challa on kuollut. Jo aiemmin Wakandan vallanjaossa keskeisillä paikoilla olleet naiset ottavat nyt valtion ohjat. Letitia Wright näyttelee kuninkaan siskoa Shuria.

– Ensimmäinen elokuva loi maailman, jossa naisilla on samat mahdollisuudet kuin miehillä. Kuningas T'Challa oli ympäröinyt itsensä naisilla, Nyong'o sanoo.

– Hänen kuoltuaan seuraamme luontevasti ihmisiä, joihin menetys eniten vaikuttaa, ja he ovat naisia.

Vakooja ja soturi Nakiaa näyttelevä Nyong'o kuvailee Cooglerin käsittelevän elokuvissaan vain aiheita, jotka ovat hänelle läheisiä.

– Naisten rooli on Ryanin elämässä suuri. Hän haluaa kuvailla tasa-arvon maailmaa ja luoda elokuvallaan tällaista tavoitteellisuutta.

Ensimmäinen Black Panther nousi kaikkien aikojen yhdeksänneksi menestyneimmäksi elokuvaksi, ainakin ilman lipputulojen inflaatiokorjausta. Se oli myös menestynein mustan ohjaajan elokuva.

– Olimme jatko-osan velkaa mustalle yleisölle ympäri maailmaa, Nyong'o sanoo.

Suruaika ei kestä koko kuvauksia

Martin Freemanin näyttelemä Everett Ross on wakandalaisten yhteyshenkilö Yhdysvaltojen vallan käytävillä. Ross on CIA-agentti, joka pyrkii edistämään rauhanomaisia ratkaisuja, siis eräänlainen vinkkimies ja salainen diplomaatti.

Kolonialismin perinnön käsitteleminen on Black Pantherien tematiikassa keskeistä.

– Ross rakastaa Amerikkaa, mutta yhtä lailla tietää, ettei Amerikka toimi aina oikein, vaan ajaa omia etujaan, Freeman kuvailee.

Freeman kuvaili kuvausten alkaneen hartaissa tunnelmissa.

– Kysytään, tunsinko kuvauksissa Chadwickin läsnäolon. Enemmän tunsin hänen poissaolonsa. Oli suuri tyhjiö.

Freeman muistuttaa, ettei elokuvaa voi tehdä ainoastaan surun tunnelmassa.

– Se olisi hedelmätöntä. Jos haluat kunnioittaa kaatunutta toveriasi, pidät huolen, että olet itse hyvässä iskussa, Freeman sanoo.