Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Peliohjelmoija Juhapekka Piiroinen kertoo leikkineensä numeroilla ja ilmoittaneensa 133,7 miljoonan tulot vahingossa: "Vähän poskia punottaa"

Verottajalle 133,7 miljoonan euron tulot ilmoittanut Juhapekka Piiroinen kertoo STT:lle leikkineensä numeroilla ja tehneensä virheen ilmoittaessaan virtuaalivaluuttakaupoista saamiaan tuloja.

Hämeenlinnan Tuuloksessa asuva peliohjelmoija Piiroinen kertoo jättäneensä verotuksestaan oikaisupyynnön Verohallinnolle keskiviikkona.

Hän kertoo saaneensa tietää asiasta aamulla sen jälkeen, kun tiedot verovuoden 2021 suurituloisista lopulta tavoittivat. Verottaja julkisti tuloverotiedot keskiviikkona.

– Oli aika mielenkiintoinen aamukahvi, kertoo puhelimitse tavoitettu Piiroinen.

Verohallinnon tiedotusvälineille toimittamissa verotiedoissa Piiroisen vuositulot olivat vuoden 2021 suurimmat. Virheelliseksi nyt ilmoittamansa 133,7 miljoonan euron pääomatulon lisäksi hänellä oli verotiedoissa ansiotuloja 46 000 euroa.

1337 on ohjelmointi- ja pelikulttuurista tuttu termi, jota käytetään verkkokeskusteluissa tarkoittamaan esimerkiksi hyvää pelaajaa tai ohjelmoijaa.

Piiroinen on töissä ohjelmoijana Critical Force -nimisessä peliyhtiössä, mutta yhtiöllä ei ole hänen mukaansa mitään tekemistä hänen ilmoittamiensa pääomatulojen kanssa.

– Vähän poskia punottaa. Täytyy tässä jutella vielä työkavereiden kanssa. En hirveästi suosittele julkista nolaamista kenellekään.

Verohallinnon viestintäjohtaja kertoi aiemmin keskiviikkona STT:lle, ettei hänen tiedossaan ollut toistaiseksi vielä Piiroisen jättämää oikaisupyyntöä.

Tehnyt kauppaa virtuaalivaluutoilla

Juhapekka Piiroinen kertoo, että hänen todelliset pääomatulonsa olivat viime vuonna noin 26 000 euroa, jotka hän sai tekemistään virtuaalivaluuttakaupoista. Hän kertoo myyneensä muun muassa vuosien ajan omistamaansa dogecoin-virtuaalivaluuttaa sen jälkeen, kun miljardööri Elon Musk alkoi puhua siitä alkuvuonna sittemmin ostamassaan viestintäpalvelu Twitterissä.

Piiroinen käänsi STT:lle myös viestin, jonka hän kertoo olleen hänen verottajalle jättämänsä oikaisupyyntö.

– Tässä on käynyt itsellä virhe tietoja syöttäessä. Olen leikkinyt järjestelmässä numeroilla ja ajatuksissa näemmä postannut sen eteenpäin, Piiroinen kirjoittaa viestissä.

Piiroisella ei ole edellisten vuosien tulotietojen perusteella myöskään ollut miljoona-ansioita. Vuonna 2020 hänen ansiotulonsa olivat runsaat 44 000 euroa, eikä hänellä ollut ilmoitettuja pääomatuloja.

Vuonna 2019 pääomatulot olivat hänellä niin ikään nolla euroa, ansiotulot puolestaan noin 65 000 euroa.

Piiroisella on oma yhtiö Goofy Unicorn, mutta yhtiö ei ole jättänyt vielä viime vuoden tilinpäätöstään Patentti- ja rekisterihallitukselle.

Toistaiseksi 46 miljoonan euron mätkyt

Runsaan 133 miljoonan euron pääomatulot ovat Piiroisen mukaan siis virheellisesti ilmoitettuja, mutta ilmoituksen vuoksi Verohallinto on kuitenkin määrännyt Piiroiselle yli 46,2 miljoonan euron jäännösverot.

– Se on vaan numeroita, naimisissa tässä ollaan valtion kanssa muutenkin. Ei tätä voi ottaa kuin huumorilla, Piiroinen sanoo.

Toistaiseksi on avoinna, muuttuuko Piiroisen jättämä verotuspäätös ja jos, millä aikataululla.

Piiroisen mahdollisesti virheellisistä tuloista verotiedoissa kertoi keskiviikkona ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

---

STT-työryhmä: Iiro-Matti Nieminen, Salla Salmela, Annukka Koskela, Markku Uhari