Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Veroja kertyi viime vuodelta ennätyspaljon pääomatuloista ja yrityksiltä – henkilöasiakkaiden mätkyjen määrä lähes tuplaantui

Vuonna 2021 pääomatuloista kerättyjen verojen määrä oli viime vuonna ennätyksellisen korkea, Verohallinto kertoo.

Pääomatuloista kerättiin yhteensä 4,4 miljardia euroa veroja.

– Hyvän pörssikehityksen vuoksi suomalaiset saivat viime vuonna merkittävästi aikaisempia vuosia enemmän luovutusvoittoja myymistään arvopapereista. Pääomatuloja kertyi aikaisempaa enemmän myös muun omaisuuden, kuten asunto-osakkeiden, kiinteistöjen ja virtuaalivaluuttojen myynnistä sekä yrityskaupoista, sanoo Verohallinnon ylitarkastaja Matti Luokkanen tiedotteessa.

Ansiotulojen määrä kasvoi viime vuonna noin viidellä prosentilla. Verohallinnon mukaan kasvua edellisvuoteen selittää osin se, että vuonna 2020 palkkatulojen määrä väheni hieman lomautusten ja irtisanomisten vuoksi.

– Vuonna 2021 palkkatuloja saaneita oli kuukausittain noin 100 000 enemmän kuin vuonna 2020. Hyvä työllisyystilanne lisäsi suoraan ansiotuloista kertyneen veron määrää, Luokkanen sanoo.

Yritysten maksamaa yhteisöjen tuloveroa kertyi viime vuonna 7,3 miljardia euroa. Tilastojen mukaan sitä on kertynyt euromääräisesti tätä enemmän vain kerran aikaisemmin, vuonna 2000. Verohallinnon mukaan yhteisöjen tuloveron suurta kertymää selittää vahva taloustilanne maailmalla ja myös Suomessa.

Veronpalautuksia lähes 3,5 miljoonalle

Ennätyslukemiin yllettiin myös henkilöasiakkaille maksettavaksi tulevissa jäännösveroissa eli mätkyissä. Niiden määrä kasvoi edellisvuoteen verrattuna vajaat 46 prosenttia.

Mätkyjä tulee maksettavaksi kaikkiaan 850 000 henkilölle. Keskimääräinen jäännösvero henkilöä kohden on noin 2 120 euroa.

– Keskeinen syy jäännösverojen kasvulle on pääomatulojen reipas kasvu vuonna 2021. Moni pääomatuloja saanut ei maksanut lisäennakkoa verovuoden aikana tai pian sen jälkeen, jolloin verot tulevat maksettavaksi jäännösverona, Luokkanen selittää.

Veronpalautuksia maksetaan lähes 3,5 miljoonalle ihmisille yhteensä 2,4 miljardia euroa. Keskimääräinen veronpalautus on 704 euroa.