Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Bidenin neuvonantaja tapasi Zelenskyin Kiovassa ja vakuutti Yhdysvaltain tuen jatkuvan

Valkoisen talon turvallisuusneuvonantaja Jake Sullivan on tavannut tänään Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin Kiovassa. Tapaamisen tarkoituksena oli vahvistaa Yhdysvaltain tuki Ukrainalle, kertoo Valkoinen talo.

Zelenskyin lisäksi Sullivan tapasi Ukrainan puolustusministerin Oleksi Reznikovin ja presidentin kansliapäällikön Andri Jermakin. Tapaamisten aikana Sullivan "korosti Yhdysvaltain vankkumatonta tukea Ukrainalle ja sen kansalle, kun ne puolustavat suvereniteettiaan ja alueellista koskemattomuuttaan", Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston tiedottaja sanoi lausunnossaan.

Tiedotustilaisuudessa Kiovassa Sullivan sanoi, että Ukrainalla on "akuutti ilmapuolustuksen tarve tällä kriittisellä hetkellä", kun Venäjä käyttää ohjuksia ja iranilaisia lennokkeja Ukrainan siviili-infrastruktuuria vastaan.

Putinin mukaan siviilit pitäisi siirtää pois venäläisten miehittämästä Hersonista

Venäjän presidentin Vladimir Putinin mukaan siviilit pitäisi siirtää pois Venäjän miehittämästä Hersonin kaupungista Etelä-Ukrainasta.

– Hersonissa asuvat tulisi siirtää pois vaarallisten taistelujen alueelta. Siviilien ei tulisi kärsiä hyökkäyksestä, kranaattikeskityksistä, vastahyökkäyksistä ja tämän tyyppisistä asioista, Putin sanoi perjantaina.

Venäjä on pakkosiirtänyt ihmisiä pois Hersonista lokakuun puolivälistä saakka samaan aikaan kun Ukrainan joukkojen vastahyökkäys on lähestynyt kaupunkia.

Putin puhui Hersonin "vapaaehtoisille", jotka omien sanojensa mukaan siirtävät ihmisiä turvaan taistelujen jaloista, sen jälkeen kun hän oli laskenut seppeleen vuoden 1612 taistelujen muistomerkille Moskovassa.

Venäjällä vietettiin perjantaina kansallista vapaapäivää, jonka Putin määräsi lisättäväksi kalentereihin vuonna 2005. Sitä vietetään puolalaisista vuonna 1612 saadun voiton kunniaksi.

Venäjän armeija sanoo siirtävänsä yli 5 000 siviiliä päivässä pois Hersonin alueelta. Armeijan avustuksella Dneprin yli siirretään myös joka päivä toista tuhatta siviiliajoneuvoa.

Ukrainan mukaan kyse ei ole evakuoinneista taistelujen tieltä, vaan pakkosiirroista, joilla väkeä viedään pois alueelta.

Ukrainan joukot aloittivat viime kuussa vastahyökkäyksen alueen valtaamiseksi venäläisiltä.

Scholz pyysi Kiinaa käyttämään vaikutusvaltaansa Venäjään

Saksan liittokanslerin Olaf Scholzin mukaan Saksa ja Kiina ovat yhtä mieltä siitä, ettei sotaa Ukrainassa pidä eskaloida käyttämällä taktista ydinasetta. Scholz oli puhunut asiasta tapaamisessaan Kiinan presidentin Xi Jinpingin kanssa Pekingissä.

Scholz totesi Kiinassa kaikkien ymmärtävän, että ydinaseen käytöllä olisi seurauksia aivan kaikille. Hän oli myös pyytänyt Kiinaa käyttämään vaikutusvaltaansa Venäjään ja tuomitsi Venäjän hyökkäykset siviilikohteita vastaan.

Scholz on kehottanut Putinia jatkamaan sopimusta, joka sallii Ukrainan viljanviennin Mustallamerellä. Scholz kertoi soittaneensa Putinille.

– Kehotin Venäjän presidenttiä olemaan kieltäytymättä muutaman päivän päästä päättyvän viljasopimuksen jatkamisesta. Nälkää ei pidä käyttää aseena, Scholz sanoi.

Myös Saksassa koolla olleiden johtavien teollisuusmaiden G7-ryhmän ulkoministerit kehottivat yksimielisesti Venäjää jatkamaan sopimusta.

Venäjä palasi taannoin takaisin sopimuksen piiriin vetäydyttyään siitä. Venäjä väitti Ukrainan käyttäneen viljalaivojen turvakäytävää hyökkäyksiin Venäjän sotilastukikohtaan Krimin niemimaalla.

Johtavien teollisuusmaiden G7-ryhmä on ilmaissut myös huolensa presidentti Putinin äskettäisistä ydinaseita koskevista kommenteista. Ryhmän mukaan tällaisten aseiden käytöllä olisi "vakavat seuraukset".

G7-maat ovat myös sopineet uudesta mekanismista, joka auttaa ohjaamaan apua Ukrainalle infrastruktuurin kunnostamiseen ja kriittisen energian ja vesihuollon infrastruktuurin puolustamiseen.

Venäjän joukot uhkaavat karkureita ampumisella, kertoo Britannian puolustusministeriö

Venäjä on todennäköisesti alkanut sijoittaa Ukrainan rintamalle joukkoja, joiden tehtävänä on uhata ampumisella perääntyviä venäläissotilaita, kertoo Britannian puolustusministeriö päivittäisessä tiedusteluraportissaan Twitterissä.

Venäjä on käyttänyt vastaavanlaisia "estojoukkoja" tai "sulkujoukkoja" aikaisemmissa konflikteissa.

Venäläiskenraalit haluaisivat niin ikään, että karkurit ammuttaisiin sen jälkeen, kun heitä on varoitettu. Kenraalit todennäköisesti vaativat, että puolustusasemat säilytetään kuolemaan saakka.

Karkurien ampuminen kertoo puolustusministeriön mukaan värvätyn aineksen heikkoudesta sekä alhaisesta moraalista ja kurista Venäjän joukoissa.

Wagner-palkkasoturiryhmä avasi ensimmäisen virallisen päämajansa Pietarissa

Venäläinen palkkasotilasyhtiö Wagner on avannut tänään ensimmäisen virallisen päämajansa Pietarissa.

Asiasta kertoi uutistoimisto AFP, jonka mukaan Wagnerin omistaja Jevgeni Prigozhin ilmoitti toimiston avaamisesta sosiaalisessa mediassa viime viikolla.

"Putinin kokiksi" kutsuttu Prigozhin vahvisti ensimmäistä kertaa syyskuun lopulla perustaneensa salamyhkäisen Wagner-ryhmän.

Prigozhinille ja Wagner-yhtiölle asetettiin vuonna 2021 pakotteita ihmisoikeusloukkauksista ja rikoksista muun muassa Ukrainassa, Syyriassa ja Libyassa. Ukrainan sodan alkamisen jälkeen Prigozhinille asetettiin huhtikuussa vielä uusia pakotteita, kuten matkustamiskielto EU:n alueella ja varojen jäädytys.

Medvedev solvasi Venäjältä lähteneitä sosiaalisessa mediassa

Venäjän ex-presidentti Dmitri Medvedev panetteli perjantaina niitä maamiehiään, jotka ovat paenneet Venäjältä sen jälkeen, kun maa hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa.

– Jotkut pelkurikumppanit jättivät meidät, mutta kuka heistä piittaa? Pelokkaat maanpetturit ja ahneet luopiot pakenivat kaukomaille. Mädätköön heidän luunsa ulkomailla, Medvedev kirjoitti Telegramissa.

Kymmenet tuhannet venäläiset lähtivät maasta heti sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuun lopussa. Toinen aalto lähtijöitä oli vuorossa syyskuun lopussa, kun presidentti Vladimir Putin ilmoitti osittaisesta liikekannallepanosta Ukrainaan.

Venäjällä vietettiin perjantaina kansallista vapaapäivää, jonka Putin määräsi lisättäväksi kalentereihin vuonna 2005. Sitä vietetään puolalaisista vuonna 1612 saadun voiton kunniaksi.

Medvedev toimi Venäjän presidenttinä 2008–2012. Hän on nykyisin Venäjän turvallisuusneuvoston varapuheenjohtaja.