Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Rikosepäilyt thaimaalaisten marjanpoimijoiden riistämisestä koventuneet – työ- ja elinkeinoministeriön korkeaa virkamiestä epäillään törkeästä lahjuksen ottamisesta

Marjanpoimintaan liittyvät ihmiskauppaepäilyt ovat koventuneet, poliisi ja Rajavartiolaitos kertoivat torstaina.

Viranomaiset ovat epäilleet, että thaimaalaisia marjanpoimijoita on joutunut Suomessa ihmiskaupan uhreiksi vuosina 2020–22. Esitutkinnan keskiössä ovat pohjoissuomalainen marjanhankinta-alan yritys sekä thaimaalainen yritys, joka rekrytoi marjanpoimijoita Suomeen.

Esitutkinnasta tiedotettiin kuun alussa, jolloin kaksi ihmistä vangittiin epäiltynä ihmiskaupasta. Tutkinnan edetessä rikosepäilyt ovat koventuneet törkeäksi ihmiskaupaksi, torstaina kerrottiin.

Uusi epäilty työ- ja elinkeinoministeriöstä

Lisäksi poliisi on pidättänyt yhden ihmisen epäiltynä törkeästä lahjuksen ottamisesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä.

– Esitutkinnassa epäillään, että lahjusten avulla on saatu merkittävää hyötyä ja helpotusta marjanpoimintayrittämiseen liittyvissä viranomaisprosesseissa, tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Teemu Mäntyniemi keskusrikospoliisista (KRP) kertoi tiedotteessa.

Epäilty on työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) hallitusneuvos Olli Sorainen. Ministeriön viestinnästä on vahvistettu STT:lle, että keskusrikospoliisi kertoi ministeriölle rikostutkinnasta torstaina. Soraiseen kohdistuvista epäilyistä kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Ministeriön viestintäjohtaja Matti Hirvola kertoi torstaina iltapäivällä STT:lle, että tieto rikosepäilyistä tuli ministeriölle yllätyksenä. Ministeriö käynnisti KRP:n yhteydenoton jälkeen myös oman selvityksen asiasta.

– Selvitetään, minkälaisia mahdollisia toimenpiteitä tilanne meiltä edellyttää. Myös virkamiestä itseään pitää tämäntyyppisessä asiassa tietenkin kuulla, Hirvola sanoi.

Sorainen muun muassa johtaa neuvottelukuntaa, jonka tehtävänä on vahvistaa ulkomaisen työvoiman hyväksikäytön ehkäisemistä. STT julkaisee Soraisen nimen jo esitutkintavaiheessa hänen julkisen tehtävänsä ja asemansa takia.

Suomalaisyrityksen toimitusjohtaja kiistänyt rikosepäilyt

Lappilainen marjanhankinta-alan yritys Polarica Marjahankinta on aiemmin kertonut, että toinen vangituista on sen toimitusjohtaja Jukka Kristo. Yrityksen mukaan Kristo on kiistänyt häneen kohdistuneet rikosepäilyt.

Poliisin mukaan tutkinnassa on muun muassa tarkastettu leirejä, joissa poimijat ovat majoittuneet. Yrityksen epäillään teettäneen poimijoilla pakkotyönomaista työtä sekä erehdyttäneen ja riistäneen heitä.