Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Saksan liittokanslerin huoleton Kiina-politiikka aiheuttaa huolta eri puolilla Eurooppaa – pääministeri Marin pitää Euroopan maiden kriittisiä kytköksiä autoritaarisiin maihin ongelmana

Useat Euroopan maat haluavat nyt rotia Kiina-politiikkaan strategisesti tärkeissä riippuvuuksissa. Tämä kävi ilmi perjantaina Euroopan poliittisten johtajien huippukokouksessa Brysselissä.

Suomea kokouksessa edusti pääministeri Sanna Marin (sd.). Hän sanoi kokouksen jälkeen nostaneensa itse esille erityisesti teknologiset kytkökset ja osaamisen.

– Maat eivät olleet vielä aivan yksimielisiä siitä, miten meidän pitäisi suhtautua Kiinan kaltaiseen valtioon. Mutta paljon oli edistystä. Ja sanoisin, että valtaosa maista näki erityisesti nämä kriittiset riippuvuudet isona ongelmana, josta pitää tulevaisuudessa päästä eroon.

Erityisesti Saksan tapa toimia Kiinan kanssa on noussut julkisuudessa esiin. Uutisissa on ollut muun muassa Saksan liittokanslerin Olaf Scholzin matka Kiinaan ison yritysjohtajajoukon kanssa sekä Kiinan mahdollisuudet saada omistusta Hampurin satamasta.

Marin sanoi, että hän ei ota kantaa yksityiskohtiin medioiden kertomista tiedoista. Hän myös sanoi, että hänellä ei ole niistä sen tarkempaa kerrottavaa tai tietoa.

– Mielestäni on tärkeää, että Eurooppa-neuvosto käy yhdessä tätä keskustelua, koska me tiedämme myös sen, että jos jokin Euroopan maa tai jotkin Euroopan maat ovat kriittisesti kytköksissä autoritaarisiin maihin, se aiheuttaa ongelman meille kaikille, Marin sanoi.

Aiemmin perjantaina hän viittasi esimerkkinä tällaisesta kriittisestä suhteesta Euroopan energiariippuvuuteen Venäjästä. Hän myös kertoi näkemyksensä alueista, joita Euroopassa olisi syytä tarkastella.

– Meidän pitää vahvistaa eurooppalaista kyvykkyyttä, mitä tulee tutkimukseen ja tuotekehitykseen, eurooppalaiseen osaamiseen, uusiin teknologioihin, esimerkiksi kvanttiteknologioihin tai tekoälyyn, hän sanoi.

Kirjaus viisumeista

Huippukokouksen tulokset kirjataan aina lopulta päätelmiksi. Suomi on omissa taustapapereissaan nostanut esille viisumiasioita, joista nyt kirjaukseen saatiin.

– Suomi sai päätelmiin nyt oman esityksensä siitä, että tämä viisumikysymys pitää jäsenmaissa huomioida. Komissio on antanut oman suosituksensa, miten jäsenmaiden pitäisi venäläisille myönnettäviin turistiviisumeihin suhtautua, hän sanoi.

Marin totesi, että jokainen maa kuitenkin soveltaa ohjeita itse ja maat tekevät itse ratkaisunsa.

Ulkosuhdeasioissa käsiteltiin myös muun muassa Ukrainan tukemista ja Iranin ihmisoikeustilannetta sekä Venäjän sodan tukemiseen liittyvät asiat.

Hänen mukaansa yleinen valmius asettaa pakotteita esimerkiksi Venäjän ja Valko-Venäjän suuntaan ovat kuitenkin tärkeitä.

Jo torstain ja perjantain välisenä yönä huippukokouksessa päästiin sopuun vaikeasta energiakokonaisuudesta. Kaikkein vaikein kohta siinä oli kaasun hintojen suitsimista koskeva osio, jonka konkreettisen mallin työstämistä jatkavat seuraavaksi energiaministerit, diplomaatit ja EU-komissio.