Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Upin Mika Aaltola hyppäsi IS:n presidenttikyselyn kärkeen

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola on noussut Ilta-Sanomien presidenttikyselyn kärkeen. Kärkipaikalla on ensimmäistä kertaa politiikan ulkopuolinen henkilö.

Kyselyssä haastateltavat saivat valita 30 nimen listalta ne, joita voisivat kuvitella äänestävänsä vuoden 2024 presidentinvaaleissa.

Vastaajista 44 prosenttia saattoi kuvitella äänestävänsä Aaltolaa. Toisen sijansa säilyttäneestä ulkoministeri Pekka Haavistosta (vihr.) samaa sanoi 43 prosenttia.

Kolmanneksi putosi 42 prosentin hyväksynnän saanut Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn (kesk.), joka on pitänyt kärkisijaa parin vuoden ajan.

Ulkopoliittisia aiheita mediassakin kommentoiva Aaltola on ollut otsikoissa varsin runsaasti Venäjän aloitettua hyökkäyssotansa Ukrainassa.

Aaltolan suosio kyselyssä on kasvanut toukokuusta 12 prosenttiyksikköä, Rehnin suosiosta on puolestaan karissut seitsemän ja Haavistolta kaksi prosenttiyksikköä.

Neljännelle sijalle ylsi pääministeri Sanna Marin (sd.) 29 prosentin suosiolla, ja vain prosenttiyksikön vähemmän sai viidentenä oleva ex-pääministeri Alexander Stubb (kok.),

Kysely on esivaalinomainen, sillä ehdokkaita ei ole vielä asetettu. Äänen saattoi myös antaa useammallekin henkilölle, joita voisi kuvitella äänestävänsä.

Taloustutkimus haastatteli kyselyyn 1 115 henkilöä internetpaneelissa lokakuun 18.–20.

Virhemarginaali on noin 2,5 prosenttia suuntaansa.