Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Hallinto-oikeus ratkaisee pian, pitääkö Kuusamon suurpetokeskuksen luopua eläimistään jo lokakuussa

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus aikoo ratkaista lokakuun loppuun mennessä, pitääkö Kuusamon suurpetokeskuksen luopua eläimistään jo ennen kuin valitus eläintarhaluvan peruuttamisesta on käsitelty.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto (avi) peruutti suurpetokeskuksen eläintarhaluvan syyskuussa heikon eläintenhoidon vuoksi. Samassa yhteydessä avi määräsi, että keskuksessa olevat eläimet tulee joko sijoittaa muihin eläintarhoihin tai lopettaa 31.10. mennessä.

Suurpetokeskus valitti avin päätöksestä. Samalla keskus vaati päätöksen täytäntöönpanon keskeytystä siihen saakka, kunnes varsinainen valitus on ratkaistu. Valituksessaan Suurpetokeskus muun muassa katsoo, että eläimissä havaituissa vaivoissa on kyse ikääntyneiden eläinten tavanomaisista vaivoista.

– Suurpetokeskuksen eläinten lopettaminen kärsimyksen, kivun ja tuskan välttämiseksi on perusteetonta ja kohtuutonta, valituksessa todetaan.

Pohjois-Suomen hallinto-oikeudesta kerrotaan STT:lle, että oikeus antaa täytäntöönpanokiellosta ratkaisunsa ennen avin asettaman määräajan päättymistä.

Valitusta koskeva ratkaisu mennee ensi vuoteen

Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden hallintotuomari, jutun esittelijä Miia Sipola kertoo STT:lle, että hallinto-oikeus alkaa käsitellä varsinaista eläintarhaluvan peruuttamista koskevaa valitusta sitten, kun täytäntöönpanon keskeytyspyyntö on ratkaistu.

– Useampi kuukausi käsittelyssä menee. En usko, että tämän vuoden puolella saamme sen ratkaistua, Sipola kertoo.

Kuusamon suurpetokeskuksen eläintenhoidon epäkohdat alkoivat tulla alkuvuonna julkisuuteen sen jälkeen, kun keskuksen tarhoista karkasi karhuja. Yksi karhuista hyökkäsi keskuksen johtajan Sulo Karjalaisen kimppuun.

Keskuksen eläintenhoidosta on vireillä myös rikostutkinta.