Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitukset käyttöön Lapissa jo tällä viikolla, muualla Suomessa viikkoa myöhemmin

Siirtyminen talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoituksiin alkaa torstaina. Muutokset alkavat Lapista, ja muu Suomi seuraa perässä ensi viikolla, kertoo Väylävirasto. Ely-keskukset tekevät alueelliset päätökset talvikauden rajoituksista, ja useimpien ely-keskusten alueilla talvikauden nopeusrajoitukset otetaan käyttöön keskiviikkona 26. lokakuuta. Koko maassa rajoitukset otetaan käyttöön perjantaihin 28. lokakuuta mennessä.

Maanteillä nopeusrajoitukset lasketaan pääosin 80 kilometriin tunnissa, joillakin tieosuuksilla 70 kilometriin tunnissa. Moottoriteillä nopeusrajoitukset laskevat 100 kilometriin tunnissa, Väylävirasto tiedottaa.

Vaihtuvien nopeusrajoitusten moottoriteillä voidaan pitää korkeimmat rajoitukset voimassa marraskuun loppuun asti, jos sää- ja keliolot sen sallivat. Esimerkiksi 120 kilometrin nopeusrajoitus voi siis olla voimassa valoisaan aikaan marraskuussa, jos ajo-olosuhteet ovat hyvät.

Väyläviraston mukaan myös korkea turvallisuustaso tai pienet liikennemäärät mahdollistavat joitakin poikkeuksia talvirajoituksiin. Maanteillä 100 kilometrin nopeusrajoitus voi jäädä voimaan esimerkiksi teillä, joissa ajosuunnat on erotettu toisistaan kaiteilla.

Väylävirasto muistuttaa, että alennetut rajoitukset paitsi parantavat turvallisuutta, myös tukevat energiansäästötarpeita. Polttoaineenkulutus laskee ja päästöt vähenevät, päällyste kuluu hitaammin ja rengasmelu pienenee. Lisäksi liikenne on usein sujuvampaa hitaammilla nopeuksilla, jolloin ajaminen on taloudellisempaa.