Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Ruotsin valtiopäivät vahvisti Kristerssonin valinnan pääministeriksi, äänestystulos noudatti täsmällisesti blokkirajoja

Ruotsin valtiopäivät on hyväksynyt maltillisen kokoomuksen johtajan Ulf Kristerssonin uudeksi pääministeriksi äänin 176–173. Kristerssonin uuden porvarihallituksen on määrä astua virkaansa huomenna.

Äänestysnumerot merkitsevät sitä, ettei yksikään edustaja porvariblokista tai punavihreästä blokista livennyt yhteisestä rintamasta. Kristersson sanoi äänestyksen jälkeen olevansa iloinen mutta myös nöyrä. Hänen mukaansa Ruotsin ongelmien ratkaisemisessa on edessä kova työ.

– Se tulee viemään aikaa ja olemaan vaikeaa, mutta se on mahdollista, Kristersson arvioi.

Hän ei suostunut asettamaan määräaikaa muun muassa sille, milloin Ruotsia riivanneet ampumiset ja jengiväkivalta saataisiin kuriin.

Kristersson lisäsi olevansa avoin yhteistyölle myös opposition kanssa ja muistutti kokoomuksen löytäneen aiemmin helposti yhteisymmärryksen sosiaalidemokraattien kanssa tietyistä asioista kuten turvallisuuspolitiikasta.

Ministerien nimet selviävät huomenna

Kristersson, 58, ilmoitti perjantaina neljän porvaripuolueen sopineen hallitusyhteistyöstä. Puolueista kokoomus, kristillisdemokraatit ja liberaalit pääsevät hallitukseen, kun taas suurin vaalivoittaja ruotsidemokraatit jää sen ulkopuolelle tukipuolueeksi.

Uuden hallituksen myötä Ruotsissa päättyy sosiaalidemokraattien kahdeksan vuotta jatkunut valtakausi hallituksen johdossa.

Väistyvä pääministeri on sosiaalidemokraattien Magdalena Andersson, jonka valtakausi jäi alle vuoden mittaiseksi. Ruotsin edellinen kokoomusta edustava pääministeri oli maata vuoteen 2014 johtanut Fredrik Reinfeldt.

Kristersson esittelee hallitusohjelmansa ja hallituksen ministerilistan valtiopäiville huomenna aamupäivällä. Sen jälkeen valta vaihtuu muodollisesti kuninkaanlinnassa pidettävän niin kutsutun konseljin istunnossa.

Kristerssonin johtama kokoomus oli viime kuun vaaleissa vasta kolmanneksi suurin puolue sosiaalidemokraattien ja ruotsidemokraattien jälkeen. Pitkään poliittisessa eristyksessä olleet ruotsidemokraatit tyytyivät porvarihallituksen tukipuolueen asemaan.

Lööf: Kristersson toteuttaa Åkessonin politiikkaa

Ruotsidemokraatit saivat hallitusohjelmaan läpi paljon omia tavoitteitaan, ja oppositiosta onkin jo korostettu, että käytännössä valta on nyt ruotsidemokraateilla ja puolueen puheenjohtajalla Jimmie Åkessonilla.

– Äänestämme tänään Jimmie Åkessonin hallituksesta ja politiikasta, jota Ulf Kristersson pääministerinä on valmis toteuttamaan, muotoili keskustapuolueen johtaja Annie Lööf puheenvuorossaan valtiopäivillä ennen äänestystä.

Myös sosiaalidemokraattien ryhmäjohtaja Lena Hallengren kuvaili uutta hallitusta oudoksi kokoonpanoksi: sen muodostavat porvariblokin kolme pienintä puoluetta, jotka kaikki menettivät ääniä syyskuun vaaleissa. Kaiken lisäksi blokin suurin puolue ruotsidemokraatit ohjaa hallitusta sen ulkopuolelta, Hallengren ihmetteli.

Hallengrenin tulkinnan mukaan uusi hallitus lisää eriarvoisuutta ja eri ryhmien välisiä kuiluja Ruotsin yhteiskunnassa.

"Jumala meitä varjelkoon!"

Åkesson myönsi omassa puheenvuorossaan, että puolueelle mieluisin ratkaisu olisi ollut neljän puolueen enemmistöhallitus. Hän kuitenkin totesi ruotsidemokraattien päättäneen, että asiat ratkaisevat.

– Tärkeintä on se, mitä hallitus tekee, ei millainen se on, Åkesson tiivisti.

Hän lisäksi muistutti arvostelijoita siitä, että hallitusratkaisu pohjautuu äänestäjien vaaleissa ilmaisemaan tahtoon, ei siihen, mitä puolueet valtiopäivillä päättävät.

Kärkevintä kieltä valtiopäivien äänestyksen edellä käytti vasemmistopuolueen puheenjohtaja Nooshi Dadgostar. Hän muun muassa viittasi hallitussopimuksen kohtaan, jonka mukaan Ruotsista oleskeluluvan saaneen henkilön karkottamiseen voi vaikuttaa asianomaisen "puutteellinen käytös" maassa.

– Tämä avaa oven itsevaltaiselle mielivallalle. Sillä kuka päättää sen, mitä puutteellinen käytös on? No ilmeisesti Jimmie Åkesson, Ulf Kristersson, (kristillisdemokraattien johtaja) Ebba Busch ja (liberaalien johtaja) Johan Persson. Jumala meitä varjelkoon! Dadgostar sanoi.

Iranista Ruotsiin 1980-luvulla paenneiden vanhempien lapsi Dadgostar arveli, että Ruotsi saanee nyt myös oman "moraalipoliisinsa".

-----

Juttua korjattu kello 17.07: Kristillisdemokraattien johtaja on nimeltään Ebba Busch, ei Ebba Bush.