Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Ruotsin valtiopäivät äänestää Kristerssonin valinnasta pääministeriksi

Ruotsissa valtiopäivät äänestää tänään maltillisen kokoomuksen johtajan Ulf Kristerssonin valinnasta maan pääministeriksi.

Kristersson, 58, ilmoitti perjantaina neljän porvaripuolueen sopineen hallitusyhteistyöstä. Puolueista kokoomus, kristillisdemokraatit ja liberaalit pääsevät hallitukseen, kun taas suurin vaalivoittaja ruotsidemokraatit jää sen ulkopuolelle tukipuolueeksi.

Äänestyksen on määrä olla puolilta päivin Suomen aikaa. Kristersson saanee valtiopäivien enemmistön tuen, sillä porvariblokilla on parlamentissa niukka enemmistö. Tämän jälkeen uusi hallitus astuu virkaansa tiistaina.

Väistyvä pääministeri on sosiaalidemokraattien Magdalena Andersson, jonka valtakausi jäi alle vuoden mittaiseksi. Ruotsin edellinen kokoomusta edustava pääministeri oli maata vuoteen 2014 johtanut Fredrik Reinfeldt.

Kristerssonin johtama kokoomus oli viime kuun vaaleissa vasta kolmanneksi suurin puolue sosiaalidemokraattien ja ruotsidemokraattien jälkeen. Pitkään poliittisessa eristyksessä olleet ruotsidemokraatit eivät kelvanneet hallitukseen, mutta tyytyivät porvarihallituksen tukipuolueen asemaan.

Ruotsidemokraatit saivat hallitusohjelmaan läpi paljon omia tavoitteitaan, ja oppositiosta onkin jo korostettu, että käytännössä valta on nyt ruotsidemokraateilla ja puolueen puheenjohtajalla Jimmie Åkessonilla.