Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Alkoholin nettikaupan verovalvontaa tehostetaan, oluttölkin hinta miltei kaksinkertaistuu

Marraskuusta alkaen Tulli ja Verohallinto tehostavat ulkomaisista verkkokaupoista ostetun alkoholin verovalvontaa, jotta valmisteverot saadaan kerättyä. Osa alkoholitilauksista pysähtyy marraskuusta alkaen Tulliin, ja myös alkoholin tilaajille tulee veroja maksettavaksi.

Verohallinnon mukaan Suomen valtio menettää vuosittain arviolta 80–100 miljoonaa euroa verotuloja, koska ulkomaisista verkkokaupoista tilatusta alkoholista ei makseta veroja Suomeen.

– Alkoholin nettikauppa lisääntyi merkittävästi koronavuosina, ja ilmiön suosio perustuu lähes täysin siihen, että verot jäävät maksamatta. Tehokkaalla valvonnalla haluamme varmistua siitä, että jatkossa verot tulevat maksetuksi myös verkosta tilatusta alkoholista, Verohallinnon ohjaus- ja valvontapäällikkö Sami Peltola sanoo tiedotteessa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilastojen mukaan verkosta ostetun alkoholin tilausmäärät olivat kasvussa jo ennen koronaa, mutta vuosina 2019–2021 määrät noin kolminkertaistuivat.

Ulkomailta tilatun oluttölkin hinta kaksinkertaistuu

Marraskuusta alkaen Tulli pysäyttää havaitut alkoholitilaukset ja selvittää Verohallinnolta, onko niistä maksettu vaaditut vakuudet ja tehty ennakkoilmoitukset. Pysäytys kestää aina vähintäänkin jatkoselvitysten ajan.

Mikäli EU-maassa sijaitseva yritys järjestää tuotteille kuljetuksen, suosittelee kuljetusliikettä tai osallistuu kuljetuksen järjestelyihin, verovastuu kuuluu myyjälle. EU:n ulkopuolelta tilatessa, tai jos kuljetuksen on järjestänyt ostaja, verovelvollisuus on asiakkaalla.

Jos verovelvollisuus on ostajalla, kuuluu hänen tehdä asiasta ennakkoilmoitus ja maksaa valmisteveron vakuus, ennen kuin tilaus saapuu Suomeen.

– Mikäli myyjä ei hoida verovelvollisuuttaan, niin voi olla, ettei asiakas saa koskaan tilaamaansa lähetystä, Peltola sanoo.

Peltolan mukaan verkosta tilatun oluen hinta suurin piirtein kaksinkertaistuu, kun myös verot tulevat tilaajan maksettaviksi. Viinin hanapakkauksen hinta myös yli kaksinkertaistuisi, mikäli verovastuu jää tilaajalle.

Syytä selvittää kumpi on verovelvollinen

Alkoholia tilatessaan asiakkaan kannattaa pyrkiä selvittämään, miten verot on hoidettu ja kumpi osapuoli on verovelvollinen, Peltola kertoo STT:lle.

– Tilaamisen hintakilpailukyky käytännössä syntyy siitä, että jompikumpi osapuoli jättää verovelvollisuuden hoitamatta.

Haltuun otettavissa tilauksissa myyjä yleensä lähettää kerralla isomman kuorman tavaraa, missä saattaa olla useitakin vastaanottajia, Verohallinnon Peltola arvioi.

Jos myyjä ei ole hoitanut verovastuutaan, Verohallinto tekee haltuunottopäätöksen, ja tilaus jää odottamaan verojen maksua. Mikäli veroja ei makseta voi tulli hävittää tavarat tietyn ajan kuluttua.

– Haltuunotot kohdistuvat ensisijaisesti tilanteisiin, jossa myyjä on verovelvollinen.

Juomien haltuunoton tarkoituksena on varmistaa, että myyjä maksaa verot Suomeen. Haltuunottoja Peltolan mukaan ei juurikaan tehty ennen marraskuuta alkavaa tehovalvontaa.

Valtiovarainministeriö myönsi Verohallinnolle ja Tullille keväällä 2022 lähes kolmen miljoonan euron rahoituksen tehovalvontaan, joka jatkuu ainakin vuoden 2023 loppuun.