Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nobelin kirjallisuuspalkinnon saa ranskalainen Annie Ernaux – "Hienovireinen yhteiskunnallisten ilmiöiden tulkki"

Nobelin tämänvuotisen kirjallisuuspalkinnon saa ranskalainen kirjailija Annie Ernaux (s. 1940). Tunnustus myönnettiin nyt 119. kerran.

Ruotsin akatemia kiittää Ernaux'ta "rohkeudesta ja kliinisestä terävyydestä, jolla hän paljastaa henkilökohtaisen muistin juuret, vieraantuneisuuden ja kollektiiviset rajoitukset".

Ernaux on yksi Ranskan arvostetuimmista nykykirjailijoista. Häneltä on ilmestynyt suomeksi muistelmateokset Vuodet (2021) ja Isästä / Äidistä (2022). Ensi vuonna kustannusyhtiö Gummerus julkaisee Ernaux'lta suomeksi teoksen Tapaus, joka kertoo kirjailijan laittomasta abortista 1960-luvun alussa.

Teosten suomentaja Lotta Toivonen yllättyi iloisesti kuulleessaan Nobel-voittajan nimen. Hänen mukaansa Ernaux kirjoittaa omakohtaisesti asioista, jotka leviävät laajemmin yhteiskunnallisiksi.

– Vuodet on mahtava läpileikkaus Euroopan historiaan ja 1900-luvun tapahtumiin, politiikkaan ja yhteiskunnallisiin ilmiöihin.

Autofiktiota parhaassa muodossaan

Ernaux on kirjoittanut terävästi muun muassa ensimmäisestä seksikokemuksesta, laittomasta abortista, toisen naisen roolista ja luokkaretkestä eli yhteiskuntaluokasta toiseen siirtymisestä, Toivonen kertoo.

– Ehkä nyt oli eurooppalaisen naisen vuoro ja taas aika nostaa emansipaation kysymykset esille.

Toivosen mukaan Ranskassa puhutaan paljon autofiktiosta, ja hänen mukaansa Ernaux'n tekstit ovat sitä parhaassa muodossaan.

– Ernaux on hienovireinen yhteiskunnallisten ilmiöiden tulkki. Hän poimii omasta elämästään tapahtumia naisen elämän kaaren varrella.

Ison yleisön kirjailija

Suomennetun kaunokirjallisuuden ja tietokirjallisuuden kustantaja Johanna Laitinen Gummerukselta pitää Ernaux'ta ison yleisön kirjailijana, koska se mitä hän käsittelee, on sovellettavissa myös muualla.

Laitisen mukaan Ernaux kuvaa kirjoissaan hyvin luokkanousua, sodan jälkeisen ajan suuria muutoksia sekä vanhempien ja lasten välisiä suhteita.

– Sen vuoksi hän ei ole erityisen ranskalainen, vaan universaali kirjailija. Teemat ovat tuttuja myös meille.

Ernaux debytoi vuonna 1974 teoksella Tyhjät kaapit. Hän on sittemmin kirjoittanut noin 20 kirjaa.

Ernaux on 17. nainen, joka saa Nobelin kirjallisuuspalkinnon. Palkinnon rahallinen arvo on 10 miljoonaa Ruotsin kruunua eli noin 980 000 euroa.

Palkinnonsaaja julkistettiin torstaina iltapäivällä kello kahdelta Suomen aikaa. Palkintojenjakojuhlallisuudet järjestetään joulukuussa Tukholmassa ja Oslossa.

Viime vuonna kirjallisuuspalkinnon sai tansanialaissyntyinen Abdulrazak Gurnah.