Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valekansanäänestykset saivat tšekkiläiset satiirisiksi – Kaliningradia vaaditaan humoristisesti takaisin historiallisista syistä

Tšekissä on ryhdytty kujeilemaan Venäjän Ukrainassa järjestämien valekansanäänestysten ja niiden jälkeen ilmoitettujen alueliitosten tiimoilta. Vitsien ja pilakuvien kohteena on Venäjän Kaliningradin eksklaavi, jolla on historiallinen kytkös Tšekkiin. Kujeilu alkoi ilmeisesti puolankielisestä tviitistä, jossa Kaliningradia esitetään jaettavaksi Puolan ja Tšekin kesken, jotta tšekkiläiset "pääsisivät vihdoin merelle".

Vitsi on vastaus "kansanäänestyksiin", joita Venäjä järjesti Ukrainassa Donetskin, Luhanskin, Hersonin ja Zaporizhzhian alueilla.

Vitseissä ja pilakuvissa Kaliningradista käytetään sen tšekinkielistä versiota Královec.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n Prahan kirjeenvaihtaja Rob Cameron tiivisti asian kätevästi, jos ei osaa tšekin kieltä.

– Kaliningrad perustettiin vuonna 1255 Böömin (historiallinen alue Tšekissä) kuninkaan Ottokar Přemysl II:n kunniaksi. Eli sen takaisin liittäminen olisi Venäjän standardien mukaan täysin laillista, Cameron kirjoittaa Twitterissä.

Tšekinsuomalainen Kateřina Buchtová avaa asiaa vielä kattavammin suomeksi.

– Synkät ajat vaatii huumoria ja siinä tšekit ovat mestareita, hän kirjoittaa.

Varsinkin European Values Think Tank -ajatushautomon Andrej Poleščukin tviitti aiheesta on kerännyt paljon vastauksia. Yhdessä vastauksessa Tšekin Wikipedia-artikkelia vaaditaan korjattavaksi niin, että Kaliningrad merkittäisiin sen alueeksi kartalla. Toisessa vastauksessa jaetaan kuvia ihmisistä juhlimassa Tšekin lippujen kanssa, kun alue olisi väitetysti äänestänyt Tšekkiin liittymisestä.

Tšekkiläinen europarlamentaarikko Tomáš Zdechovský jakoi kuvan väärennetystä tviitistä, jossa Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ilmaisisi tukensa Kaliningradin paluulle Tšekkeihin.

Joku on peräti perustanut asiasta vitsailua varten oman Twitter-tilin @KralovecCzechia, jolla oli tiistai-iltapäivänä yli 6 700 seuraajaa. Tšekkiläiselle adressiverkkosivulle jätettiin satiirinen aloite aiheesta, joka on kerännyt samalla tavalla lähes 6 800 allekirjoitusta.