Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Selvitys: Useat tuulivoimahankkeet eivät etene toteutukseen – syyt liittyvät esimerkiksi luontoarvoihin ja paikalliseen vastustukseen

Monet tuulivoimahankkeet eivät Suomessa etene toteutukseen. Useimmiten syyt liittyvät maisema- ja luontoarvoihin, paikallisten kansalaisten ja poliitikkojen vastustukseen sekä hankekehittäjien väliseen kilpailutilanteeseen, kertoo työ- ja elinkeinoministeriön ja puolustusministeriön tilaama selvitys.

Maisema- ja luontoarvot voivat liittyä esimerkiksi päiväpetolintujen ja susien reviirien suojelemiseen.

Lisäksi tuulivoimahankkeiden toteutumista estävät muiden elinkeinojen, kuten porotalouden ja matkailun, kanssa yhteensovittaminen sekä maanvuokraussopimusten ongelmatilanteet.

Kunnan tuulivoimayleiskaava tai muu maankäytöllisesti rajoittava päätös korostui syynä Lapin alueella, missä vastaajien mukaan oli eniten toteutumattomia tuulivoimahankkeita.

Hankkeiden toteutumisen todennäköisyyttä voi parantaa tutkimustiedolla

Tuulivoimalla on ministeriöiden mukaan kuitenkin merkittävä rooli Suomen energiakokonaisuudessa muun muassa sen ilmastotavoitteiden saavuttamisessa.

Tuotannossa Suomessa on tällä hetkellä noin 1 100 tuulivoimalaa. Puolustusvoimat oli antanut aluevalvonnan näkökulmasta syyskuun loppuun mennessä noin 18 500 myönteistä tuulivoimalalausuntoa.

Selvityksessä nousi esiin, että tuulivoimahankkeiden toteutumisen todennäköisyyttä voitaisiin parantaa lisäämällä muun muassa tutkimustietoa tuulivoiman vaikutuksista eri elinkeinoihin ja eläinlajeihin.

Kyselyyn vastanneilla yrityksillä on vastausten perusteella eniten toiminnassa olevia tuulivoima-alueita Pohjois-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla ja Lapissa. Pohjois-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla toimii eniten kyselyyn vastanneista tuulivoimatoimijoista.

Kyselyyn vastanneilla yrityksillä ei ole tuulivoimahankkeita tai tuulivoimaloita Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Kymenlaakson, Pohjois-Savon, Päijät-Hämeen ja Uudenmaan maakunnissa.

Konsulttiyritys FCG:n tekemä selvitys toteutettiin kyselytutkimusten ja täydentävien haastatteluiden avulla. Anonyymit kyselyt teetettiin tuulivoimahanketoimijoille sekä kuntien teknisen toimen edustajille. Yhteensä 30 hanketoimijasta 19 vastasi kyselyyn ja kuntien vastauksia kertyi 25. Kysely lähetettiin kaikkiin Manner-Suomen 293 kuntaan. Täydentäviä haastatteluita tehtiin yhdeksän.