EU-komissio on hyväksynyt nimisuojan tuotteille Aito saunapalvikinkku ja Äkta basturökt skinka, kertoo Ruokavirasto. Suojatun maantieteellisen merkinnän hakijana on Saunapalviyhdistys ry.
Aidon saunapalvikinkun nimisuojaus perustuu Ruokaviraston mukaan suomalaiseen tietotaitoon ja menetelmään savustaa liha leppäpuun haloilla savusaunassa. Kinkulle on ominaista leppäpuun savu, tuoksu ja maku.
Aidon saunapalvikinkun valmistus on voimakkaasti sidoksissa suomalaiseen saunakulttuuriin, mikä erottaa sen muiden maiden savustetuista lihavalmisteista.
Aitoa saunapalvikinkkua valmistaa noin 30 yritystä. Aidon saunapalvikinkun osuus on noin viisi prosenttia Suomessa valmistettujen saunapalvikinkkujen myynnistä.
EU:n nimisuojajärjestelmän tarkoituksena on suojata maataloustuotteita ja elintarvikkeita sekä alkoholijuomien vakiintuneen nimen väärinkäytöltä ja väärennöksiltä.