Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nuorisosäätiön ex-toimitusjohtajan Aki Haaron talousrikossyytteiden käsittely alkaa käräjäoikeudessa – perui aiemmin tunnustuksensa

Nuorisosäätiöön liittyvien talousrikossyytteiden käsittely alkaa tänään Helsingin käräjäoikeudessa valmisteluistunnolla. Syytteessä on muun muassa säätiön entinen toimitusjohtaja Aki Haaro.

Säätiön hallituksen entinen puheenjohtaja Perttu Nousiainen tuomittiin aiemmin tunnustamisoikeudenkäynnissä neljän vuoden ja neljän kuukauden vankeuteen sekä noin 30 miljoonan euron vahingonkorvauksiin. Tunnustamisoikeudenkäynnissä syytetty tunnustaa syytteet vastineeksi lievemmästä rangaistuksesta.

Myös Haaron syytteitä piti käsitellä aiemmin tässä kuussa tunnustamisoikeudenkäynnissä, mutta Haaro päätti perua tunnustuksensa. Hän kertoi STT:lle aikovansa kiistää kaikki syytteet oikeudessa.

– Kun katsoin syytteitä, tulin siihen tulokseen, että yksikään niistä ei ollut minun tekemäni. -- Lisäksi vahingonkorvausvaateet ja muut syytteisiin liittyvät korvaukset olivat aivan älyttömiä, eivät ne perustu oikeastaan mihinkään. Onhan tässä nyt pitkä tie edessä, mutta uskon siihen, että jos jotain ei ole tehnyt, sitä ei pidä myöskään tunnustaa, Haaro sanoi.

PRH: Säätiötä käytettiin oman edun tavoitteluun

Keskustataustaisen, tuettua vuokra-asumista nuorille tarjoavan Nuorisosäätiön rahasotkuja koskeva talousrikostutkinta on ollut yksi Suomen suurimmista. Nuorisosäätiön uuden johdon mukaan Nousiainen ja Haaro saivat aikaan yli 40 miljoonan euron tappiot ja likimain tuhosivat säätiön. Kun uusi johto valittiin vuonna 2018, säätiön kassa oli tyhjillään. Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) totesi jo vuonna 2017, että säätiötä on käytetty oman edun tavoitteluun.

Elokuun lopulla Nousiaiselle annetun käräjätuomion mukaan hän otti vastaan lahjuksia yhteistyötahoilta, kavalsi säätiöltä miljoonia euroja ja väärensi säätiön hallituksen kokouspöytäkirjan.

Oikeus määräsi Nousiaisen menettämään valtiolle rikoshyötynä lähes 2,9 miljoonaa euroa. Lisäksi hänet tuomittiin korvaamaan Nuorisosäätiölle vahingonkorvauksena yli 21 miljoonaa euroa sekä muille asianomistajille yhteensä yhdeksän miljoonaa euroa.