Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ian on kehittymässä hurrikaaniksi, Kuuba ja Florida varautuvat osumaan

Karibialla Kuubassa ja Yhdysvaltain itärannikolla Floridassa varaudutaan voimistuvan Ian-myrskyn saapumiseen. Yhdysvaltain kansallisen hurrikaanikeskuksen (NHC) mukaan Ian on noin vuorokauden aikana vahvistumassa entisestään ja muuttumassa vahvuudeltaan hurrikaaniksi.

NHC on arvioinut, että Ian voi pyyhkäistä Kuuban länsiosan yli myöhään maanantaina ja varhain tiistaina paikallista aikaa. Floridaan myrskyn ennakoidaan osuvan myöhään keskiviikkona tai torstaina.

NHC:n mukaan Ianin tuulet ovat voimistuneet puhaltamaan noin 38 metriä sekunnissa, puuskissa vieläkin kovempaa. Kuuban ilmatieteen laitos on kertonut Ianin etenevän noin 22 kilometrin tuntivauhtia.

Kuubassa useisiin läntisiin provinsseihin ja Floridassa kaikkiin piirikuntiin on julistettu poikkeustila hurrikaanin vuoksi. Luvassa voi olla esimerkiksi rankkasateita, myrskytuulia ja äkkitulvia sekä sähkökatkoja.

Kuuban viranomaiset ovat kertoneet olevansa valmiita evakuoimaan ihmisiä mahdollisilta tuhoalueilta sekä järjestävänsä puhdasta juomavettä ja lääkintätarvikkeita. Floridan kuvernööri Ron DeSantis on neuvonut ihmisiä hankkimaan vettä, ruokaa, lääkkeitä ja polttoainetta myrskyn varalle.

Tuhansia Yhdysvaltain kansalliskaartilaisia on hälytetty apuun. Monissa Floridan kaupungeissa asukkaille on jaettu hiekkasäkkejä kotien suojaamiseksi.