Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Kokoomuksen Norlén jatkaa Ruotsin valtiopäivien puhemiehenä – hallitustunnustelut sujuvat hyvin, vakuuttaa Ulf Kristersson

Ruotsissa valtiopäivien puhemieheksi valittiin maanantaina yksimielisesti maltillisen kokoomuksen Andreas Norlén. Hän toimi myös edellisten, vuonna 2018 aloittaneiden valtiopäivien puhemiehenä.

Protokollassa valtiopäivien puhemies on Ruotsissa toisella sijalla heti kuninkaan jälkeen.

Norlén on ollut tehtävässään hyvin suosittu, ja hän sai tuen jatkokaudelleen kaikilta puolueilta vasemmistosta ruotsidemokraatteihin. Neljä vuotta sitten Norlén johti yli 130 päivää kestänyttä vaikeaa prosessia uuden pääministerin hyväksymiseksi valtiopäivillä.

Viime viikolla Norlén nimitti puoluetoverinsa, maltillisen kokoomuksen puheenjohtajan Ulf Kristerssonin johtamaan hallitustunnusteluja. Kristersson kommentoi maanantaina olevansa tyytyväinen keskustelujen etenemiseen ja kertoi, että hänellä on jo ajatus siitä, millaiselta tuleva hallitus näyttäisi.

– Menemme askel askeleelta eteenpäin, Kristersson sanoi.

Lisätietoa hallituksen muodostamisen aikataulusta saadaan keskiviikkona, jolloin Kristersson selvittää tunnustelujen etenemistä puhemies Norlénille.

Ruotsidemokraait vaalivoitosta huolimatta tukipuoleeksi?

Kristerssonin mukaan oikeistopuolueiden saavuttama yksimielisyys valtiopäivien puhemiespaikoista sekä eri valiokuntien johtajista on ensimmäinen askel yhteisymmärryksen rakentamisen tiellä.

Porvariopposition blokki sai reilut kaksi viikkoa sitten pidetyissä vaaleissa muutaman paikan enemmistön valtiopäiville. Tuloksen selvittyä sosiaalidemokraattinen pääministeri Magdalena Andersson jätti eronpyyntönsä.

Hallitustunnusteluja johtaa kokoomuksen Kristersson, vaikka porvariblokin suurin puolue onkin selvän vaalivoiton saanut ruotsidemokraatit, joka nousi Ruotsin toiseksi suurimmaksi puolueeksi sosiaalidemokraattien jälkeen.

Ruotsidemokraattien ja kokoomuksen lisäksi porvariblokkiin kuuluvat kristillisdemokraatit ja liberaalit. Aiemmin on arvioitu, että hallituksen muodostaisivat kokoomus ja kristillisdemokraatit kun taas ruotsidemokraatit ja liberaalit jäisivät sen ulkopuolelle tukipuolueiksi.