Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäläisten rahankäyttö ulkomailla vaikeutuu entisestään: Mir-kortti hyytyy

Venäläisten rahankäyttö ulkomailla vaikeutuu entisestään. Nyt vaihtoehtoinen Mir-korttijärjestelmäkin hyytyy. Uzbekistankin pankkikorttikeskus ilmoitti perjantaina 23. syyskuuta, että Mir-kortti ei toimi ”teknisistä syistä”. Asiasta kertovat useat venäläismediat.

Venäjän hyökättyä Ukrainaan länsimaat lopettivat venäläisten pankkikorttien hyväksynnän. Vain pieni osa venäläisistä matkustaa ulkomailla, mutta he ovat valveutunut osa venäläisiä. Heille on viestitty tällä arkisella tasolla paheksuntaa Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan.

Venäjä on pyrkinyt pitämään kansalaisiaan tyytyväisenä luomalla vaihtoehtoista maksujärjestelmää, Mir-iä, jotta maan kansalaiset ovat voineet käyttää rahaa matkustaessaan ulkomailla.

Mir tarkoittaa suomeksi maailmaa ja Venäjän keskuspankin pääjohtaja Elvira Nabiullina kertoi kesällä, kuinka kiinnostus korttijärjestelmään on maailmalla kovaa.

Viimeisen viikon aikana Mir on kuitenkin joutunut pahaan vastatuuleen. Talousvaikeuksissa olevalle Turkille venäläisturistit ovat olleet tärkeitä, mutta viime viikolla osa turkkilaispankeista ilmoitti lopettavansa ”Mir-korttien huoltojärjestelmän”.

Taustalla oli Yhdysvaltojen painostus, sillä turkkilaispankit eivät halua joutua yhdysvaltalaispakotteiden alle.

Turkin vanavedessä Mir joutui vastatuuleen kazakstanilais-, ja vietnamilais- ja armenialaispankeissa. Venäjän keskuspankin sivuilta onkin kadonnut tieto, missä maissa Mir-kortti käy maksuvälineeksi.

Suuri hanke on joutunut niin vastatuuleen, että jo viime viikolla jopa Venäjän keskuspankin pääjohtaja Nabiullina kommentoi asiaa. Hänen mukaansa pitkäjänteinen työ Mir-järjestelmän laajenemiseksi jatkuu.

– Mutta tietenkin kohtaamme vaikeuksia kun useissa maissa pankit yrittävät minimoida itseensä kohdistuvia sanktio- ja toissijaisten pakotteiden riskejä, Nabiullina sanoi tuolloin venäläismedian mukaan.

Perjantaina 23. syyskuuta myös Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan kertoi keskustelleensa Mir-asiasta korkealla tasolle. Turkki haluaa pitää kiinni venäläisturistien rahoista.

Pakotteilla Mir-järjestelmään on tarkoitus tehdä venäläisten matkustaminen vaikeammaksi. Venäläiset pankit ja matkanjärjestäjät ovatkin kehottaneet venäläisiä varaamaan matkoilleen käteistä.

Yhdysvallat ei kuitenkaan kiusaa venäläismatkustajia ilkeyttään, vaan pyrkii laskemaan venäläisten sotatahtoa Ukrainassa.