Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ministeri Lindén Ylellä: Hoitajamitoituksen kiristymistä voisi porrastaa vuodella – Lindénin mukaan potilasturvallisuuslaki voi astua voimaan jo myöhään maanantaina

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd.) väläyttää lisäaikaa vanhustenhoidon hoitajamitoituksen kiristymiselle. Mitoituksen on määrä nousta ympärivuorokautisessa vanhustenhoidossa 0,7 työntekijään asiakasta kohden ensi huhtikuussa.

– Me tulemme saavuttamaan sen 0,7, mutta itse en ole ollenkaan varma, onko se vielä ensimmäinen huhtikuuta saavutettu. Sen takia on ihan järkevää keskustella sen ajankohdan porrastamisesta, Lindén sanoi Ylen Ykkösaamun haastattelussa.

Hän huomautti, että tavoite riittävästä hoitajamäärästä lähenee kuitenkin koko ajan.

– Viime marraskuussa puuttui siitä tavoitteesta vielä 5 200 hoitajaa, toukokuussa puuttui 3 500 hoitajaa.

Lindén huomautti, että hallitus päätti budjettiriihessä 2 500 hoiva-avustajan kouluttamisesta, ja myös lähihoitajien ja sairaanhoitajien koulutusta on lisätty merkittävästi.

– Jos valvova viranomainen hyväksyisi sen, että itse asiassa koko vuosi olisi ensi vuonna aikaa päästä siihen 0,7:ään, niin ehkä ei tarvitsisi porrastaa ollenkaan. Mutta minusta on turvallisempaa porrastaa esimerkiksi yhdellä vuodella niin, että ensi keväänä olisi 0,65 ja sitten siitä vuoden päästä se 0,7.

Potilasturvallisuuslakia voitaisiin soveltaa myös joukkoirtisanoutuneisiin

Ministeri Lindén puhui Ykkösaamussa myös parhaillaan eduskunnan käsittelyssä olevasta potilasturvallisuuslaista, joka mahdollistaisi suojelutyömääräysten antamisen hoitajille työtaistelun aikana. Lisäksi aluehallintovirastot (avi) voisivat siirtää tai keskeyttää lakkoja viikon ajaksi enintään neljä kertaa.

Lindénin mukaan laki voi astua voimaan myöhään maanantaina, jolloin sillä voi olla vaikutusta tiistaina Helsingissä alkavaksi ilmoitettuun työtaisteluun.

– Esimerkiksi jos laki tulee voimaan maanantaina, niin eihän näitä työmääräyksiä ehditä sinne Helsingin kotihoitoon antamaan vielä tiistaiksi. Ja silloin avi voi tehdä päätöksen, että se siirtää sen lakon alkua. Tai sitten jos lakko on jo päässyt alkamaan, se voidaan keskeyttää.

Lindénin mukaan lakia on mahdollista soveltaa myös joukkoirtisanoutumisissa, joita hoitajaliitot Tehy ja Super ovat ilmoittaneet valmistelevansa.

– Silloin kun kyse on nimenomaan siitä, että ollaan irtisanouduttu osana sitä työtaistelutoimea, sitä joukkoirtisanoutumista, niin silloin voidaan suhtautua siihen työntekijään ihan samalla tavalla kuin jos hän olisi edelleen siellä työnantajan kirjoilla. Eli hänelle voidaan antaa näitä työmääräyksiä.

Lindén huomautti, että lain käytännön toimivuutta ei ole vielä testattu.

– Jos sitten ajaudutaan tässä ihan sinne äärimmäisille kuilun rajoille, niin varmasti sitten täytyy lainsäädäntöäkin katsoa uudelta kantilta. Että oliko tämä riittävä.