Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Pääministeri Andersson jättää eronpyyntönsä, Kristersson valmis aloittamaan työt uuden hallituksen muodostamiseksi

Ruotsissa sosiaalidemokraattinen pääministeri Magdalena Andersson jättää tänään eronpyyntönsä valtiopäivien puhemiehelle. Tämän jälkeen hän johtaa siirtymäkauden hallitusta.

Maltillisen kokoomuksen johtaja Ulf Kristersson on puolestaan kertonut aloittavansa työt toimintakykyisen hallituksen muodostamiseksi.

Alustavan vaalituloksen mukaan oikeistoblokki on saamassa kolmen paikan enemmistön valtiopäiville. Maltillinen kokoomus, kristillisdemokraatit, ruotsidemokraatit ja liberaalit ovat saamassa 176 paikkaa.

Sosiaalidemokraatit, vasemmistopuolue, keskustapuolue ja ympäristöpuolue vihreät ovat puolestaan saamassa yhteensä 173 paikkaa valtiopäiville.

Torstaiaamuna laskematta oli vielä viimeiset äänet kolmelta äänestysalueelta. Botkyrkan, Vadstenan ja Östersundin ääntenlaskun odotetaan valmistuvan torstain aikana. Eilen kello 23 Suomen aikaa blokkien välinen ääniero oli vajaat 44 000 ääntä.

Puolueiden ääniosuudet ovat virallisen laskennan mukaan täsmentyneet hiukan. Sosiaalidemokraattien ääniosuus on laskennan edetessä tarkentunut 30,3 prosenttiin, mikä on antamassa puolueelle 107 paikkaa valtiopäiville. Toiseksi suurin puolue on ruotsidemokraatit, jonka 20,5 prosenttia on antamassa sille 73 paikkaa. Maltillinen kokoomuspuolue keräsi 19,1 prosenttia äänistä ja on saamassa 68 paikkaa.

Vaaliviranomaisten mukaan lopullinen tulos valmistuu noin viikko vaalipäivän jälkeen. Tarkistuslaskennassa saatetaan vielä hyväksyä osa sunnuntain ääntenlaskussa hylätyistä äänistä, joita oli noin 94 000. Vaaleissa vuonna 2018 hyväksyttiin jälkikäteen 25 000 ääntä, jotka oli aluksi hylätty.