Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Ruotsissa Andersson eroaa pääministerin paikalta, maltillisen kokoomuksen Kristersson sanoo aloittavansa työt hallituksen muodostamiseksi

Ruotsin sosiaalidemokraattinen pääministeri Magdalena Andersson sanoi keskiviikkona jättävänsä eroilmoituksensa torstaina valtiopäivien puhemiehelle. Jatkosta vastaa Anderssonin mukaan puhemies ja valtiopäivät.

Ennen kuin uusi hallitus on muodostettu, Andersson kertoi johtavansa siirtymäkauden hallitusta.

Kun uusi hallitus on muodostettu, Andersson sanoi johtavansa sosiaalidemokraatteja oppositiossa. Jos maltillisen kokoomuksen johtaja Ulf Kristerssonin oletettu hallitus ei toimi, Andersson sanoi ovensa olevan auki.

– Nyt painava vastuu lepää maltillisen kokoomuksen, kristillisdemokraattien ja liberaalien harteilla. Niiden täytyy vetää selkeä raja kaikkia vihan ja väkivallan lietsomisyrityksiä vastaan, Andersson sanoi.

Kristersson haluaa toimintakykyisen hallituksen

Maltillisen kokoomuksen johtaja Ulf Kristerssonin mukaan Ruotsilla on vaalitulos ja äänestäjät ovat puhuneet. Sosiaalisessa mediassa puhunut Kristersson sanoi, että maltillinen kokoomus ja muut sen rinnalla olevat puolueet ovat saaneet mandaatin sille muutokselle, jota ne ovat pyytäneet.

– Aloitan nyt työt uuden toimintakykyisen hallituksen muodostamiseksi, hän sanoi.

Kristersson sanoi olevansa tietoinen, että monet ovat pettyneitä ja että poliittinen polarisaatio "on tullut aivan liian suureksi myös Ruotsissa".

– Siksi minun vastaukseni on, että haluan yhdistää, en hajottaa, hän sanoi.

Ruotsidemokraattien johtaja Jimmie Åkesson sanoi Facebookissa, että "nyt alkaa työ Ruotsin tekemiseksi jälleen hyväksi". Hänen mukaansa on aika asettaa Ruotsi ensiksi.

– Ruotsidemokraatit ovat rakentava ja tarmokas voima siinä, hän jatkoi.

Kun lähes kaikki äänet oli keskiviikkoiltana laskettu, oikeistoblokki oli saamassa valtiopäiville kolmen paikan enemmistön. Maltillinen kokoomus, kristillisdemokraatit, ruotsidemokraatit ja liberaalit ovat saamassa 176 paikkaa.

Sosiaalidemokraatit, vasemmistopuolue, keskustapuolue ja ympäristöpuolue vihreät ovat puolestaan saamassa yhteensä 173 paikkaa valtiopäiville.

---

Lähteenä myös SVT.