Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kanta-Hämeen ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirit yrittävät oikeusteitse estää lakot teho-osastoilla

Kanta-Hämeen ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirit pyrkivät oikeusteitse estämään teho-osastoille kohdistuvat hoitajien lakot.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri aikoo jättää Helsingin käräjäoikeuteen turvaamistoimihakemuksen teho-osastoa koskevan lakon kieltämiseksi.

Sairaanjohtopiirin johtaja Seppo Ranta varoittaa, että akuuttia tehohoitoa tarvitseva ihminen voi menehtyä minuuteissa. Näin on, jos esimerkiksi potilas tarvitsee kiireellisesti hengityskonetta eikä hän saa hoitoa.

– Tämän vaaran torjumiseksi olemme tähänkin toimeen ryhtyneet. Tämä on aika poikkeuksellista, lienee ensimmäinen kerta, kun hoitoalan työtaistelussa tätä keinoa pyritään käyttämään, Ranta sanoi STT:lle.

Hänen mukaansa sairaanhoitopiirin tehtävä on ensi sijassa potilaiden hoidon ja hengen turvaaminen, mikä pyritään eri keinoin varmistamaan. Vuorokauden mittaisen hoitajien lakon on määrä alkaa Kanta-Hämeen keskussairaalassa perjantaina, ellei sopua synny tai lakkoa estetä muilla keinoin sitä ennen.

Kanta-Hämeessä lakon kohteena olisivat teho-osasto ja valvontayksikkö. Lakko koskisi Rannan mukaan yhteensä kymmentä potilaspaikkaa.

Hän kertoo, että potilaita pyritään etukäteen ohjaamaan ympäröiviin sairaanhoitopiireihin Tampereelle, Helsinkiin ja Turkuun. Akuutin vaaran voi aiheuttaa kuitenkin se, että sairaalassa olevan potilaan kunto heikkenee äkillisesti.

"Potilasturvallisuus vaarantuu merkittävästi"

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri jätti maanantaina oman turvaamistoimihakemuksensa Helsingin käräjäoikeuteen, kertoo sairaanhoitopiirin vt. johtaja Petri Virolainen STT:lle.

Haettu turvaamistoimi kieltäisi Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyks) teho-osastolle kaavaillun lakon. Hoitajaliittojen Tehyn ja Superin lakon on määrä alkaa Tyksissä ensi viikon tiistaina.

Virolaisen mukaan potilasturvallisuus vaarantuu merkittävästi, jos Tyksissä ei pystytä hoitamaan tehohoitopotilaita.

– Meillä on suunnitelma, mihin potilaita siirretään ja mitä leikkauksia siirretään, jotta tehohoidon tarve olisi pienempi, mutta emme pysty omilla keinoilla takaamaan potilasturvallisuutta, Virolainen kertoo.

– Meillä on potilaita, joita emme voi siirtää muualle, koska heidän terveydentilansa ei kestä sitä. Ja neljän päivän aikana on iso riski, että tulee uusia potilaita, jotka tarvitsevat tehohoitoa nopeasti, ja sen vuoksi siirtäminen ei onnistu.

Myös Pohjois-Pohjanmaalla harkitaan oikeustoimia

Sanomalehti Kalevan mukaan myös Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri harkitsee oikeustoimia hoitajalakon estämiseksi.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin Rannan mukaan turvaamistoimenpidehakemus on sairaanhoitopiirin itsenäinen toimi, jota ei ole koordinoitu Turun ja Oulun sairaaloiden tai Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajien (KT) kanssa. Eri puolilla on asiaa kuitenkin selvitetty.

Tehyn ja Superin sekä KT:n välistä kiistaa sovitellaan parhaillaan valtakunnansovittelijan johdolla.

Kanta-Hämeen ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirien turvaamistoimihakemuksista kertoivat aiemmin Helsingin Sanomat ja MTV:n uutiset.