Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Professori ei usko Ruotsin vaalituloksen enää keikahtavan

Ruotsissa porvariblokin niukka etumatka ääntenlaskussa tuskin enää muuttuu loppujen ennakko- ja postiäänten laskennassa tällä viikolla, arvioi valtio-opin professori Peter Esaiasson Göteborgin yliopistosta.

Hän myös arvioi hallituksen muodostamisen olevan kahdesta poliittisesta blokista lopulta helpompaa juuri porvaripuolella. Esaiasson perustelee näkemystään sillä, että jos ruotsidemokraatit saavat tarpeeksi tavoitteitaan läpi, puolue tyytynee jäämään tukipuolueeksi hallituksen ulkopuolelle. Näin varmistettaisiin pieneltä liberaalipuolueelta tarvittava tuki porvarihallitukselle.

– Pääsy hallitukseen ei vaikuttaisi olevan ruotsidemokraateille arvovaltakysymys, Esaiasson kommentoi puhelimitse STT:lle.

Esaiassonin mukaan Ruotsin tämänkertaiset vaalit olivat tulokseltaan kaksijakoiset.

– Puolueiden kannatuksessa tapahtui keskinäisiä muutoksia paljon vähemmän kuin yleensä vaaleissa sitten 1970-luvun. Vaalituloksen poliittiset seuraukset ovat kuitenkin suuret, Esaiasson kertoi.

Ruotsidemokraattien nousu maan toiseksi suurimmaksi puolueeksi on hänen mukaansa kiistatta pysäyttävä tulos monille. On aivan eri asia nähdä jotakin mielipidekyselyssä ja havaita sen sitten muuttuneen todellisuudeksi vaalituloksen myötä.

Esaiasson tosin huomauttaa, että ruotsidemokraattien puheenjohtajan Jimmie Åkessonin asemasta tulisi paljon näkyvämpi, jos porvaripuoli jäisi oppositioon. Tuolloin Åkesson nousisi aina valtiopäiväkeskusteluissa ensimmäisenä opposition edustajana puhumaan.

– Hän olisi, ainakin valtiopäivämielessä, muodollisestikin opposition johtaja, Esaiasson sanoo.

Valtiopäivien puhemies uskoo Ruotsin saavan hallituksen nopeammin kuin viimeksi

Valtiopäivien puhemies Andreas Norlén ennustaa Ruotsin hallituksen muodostamisen sujuvan tällä kertaa nopeammin kuin vuonna 2018, jolloin siihen kului 134 päivää. Norlénin mukaan ero edellisiin vaaleihin on se, että nyt ainakin tiedetään, mitkä puolueet ovat alustavasti valmiita keskustelemaan keskenään hallituksen muodostamisesta.

Uudet valtiopäivät kokoontuvat 26. syyskuuta. Pääministeri Magdalena Andersson tosin voi halutessaan ilmoittaa erostaan jo sitä ennen, jolloin Norlén aloittaa keskustelut eri puoluejohtajien kanssa.

Jos Andersson ei eroa, hänen luottamuksestaan äänestetään valtiopäivien alkajaisiksi. Äänestyksen tuloksesta riippuen joko Andersson jatkaa tai valtiopäivien valitsema uusi puhemies alkaa johtaa keskusteluja hallituksen muodostamiseksi.

---

Lähteenä myös uutistoimisto TT. Juttua on korjattu klo 12.50: Niukka etumatka on porvariblokilla, ei punavihreällä blokilla.