Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Tukes selvittää, miksi karhu pääsi karkuun Kuusamon suurpetokeskuksesta – aluehallintoviraston päätös keskuksen jatkosta venyy

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on ryhtynyt selvittämään, miksi aikuinen naaraskarhu pääsi viime perjantaina karkuun Kuusamon suurpetokeskuksesta.

Ryhmäpäällikkö Janne Niemelä kertoo STT:lle, että Tukes selvittää tapahtumien kulkua keskuksen kanssa puhelimitse ja tarvittaessa kirjallisesti. Hänen mukaansa tarkoitus on lisäksi selvittää, mihin toimenpiteisiin keskuksessa on ryhdyttävä, jotta karkaamisia ei jatkossa tapahtuisi.

– Selvitys on alkanut. Asiantuntijamme on keskustellut keskuksen kanssa puhelimitse, Niemelä kertoo.

Tukes valvoo keskuksen turvallisuutta asiakkaiden näkökulmasta.

– Kaikki vaaratilanteet pitää pyrkiä välttämään ennalta hyvällä turvallisuussuunnittelulla. Jos jotain pääsee tapahtumaan, täytyy miettiä, miten vastaava tapahtuma estetään jatkossa, Niemelä sanoo.

Kuusamon suurpetokeskus ei ole toistaiseksi avoinna yleisölle. Niemelän mukaan Tukes ei nyt alkaneen selvityksen yhteydessä ole menossa käymään paikalla.

– Tällä tietoa ei ole tarvetta mennä paikalle. Teemme keskukseen tarkastuskäynnin vasta sitten, kun on tiedossa, aiotaanko keskus avata yleisölle.

Tukesin selvityksestä uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Oulun poliisilaitos kertoi lauantaina lopettaneensa keskuksesta karanneen karhun.

"Ei ollut Sulo Karjalainen"

Suurpetokeskuksen tarhanhoitaja Pasi Jäntti kertoo STT:lle, että jos keskuksen toiminta saa jatkua, aitauksiin aiotaan hankkia uudet rakenteet, joiden pitäisi estää eläinten karkaaminen. Hänen mukaansa perjantaina tapahtunut karkaaminen johtui kuitenkin inhimillisestä virheestä.

– Vaikka työntekijät on perehdytetty tekemään asiat oikein, voi tällaista silti tapahtua. Näihin on hankala puuttua, Jäntti sanoo.

Eläin pääsi karkuun, koska keskuksen työntekijä jätti karhujen ruokailutilassa portin kaikki neljä salpaa auki.

Jäntin mukaan haaveri sattui "hyvin kokeneelle" työntekijälle. Hän kiistää, että kyseessä olisi ollut itse keskuksen johtaja Sulo Karjalainen.

– Ei ollut Karjalainen vaan ihan eri ihminen.

Jäntin mukaan keskuksessa on tällä hetkellä yhteensä viisi karhua, neljä ilvestä, kolme koirasutta ja "kuutisen" poroa. Jäntti kertoo vastaavansa keskuksen päivittäisestä toiminnasta toistaiseksi itse.

– Näiden eläinten hoito onnistuu yhdeltäkin mieheltä, kun vain organisoi työt oikein. Muutama entinen työntekijä on tänään tulossa vielä avuksi, Jäntti sanoo.

Keskus ollut keväästä saakka suljettuna - avi päättää jatkosta

Kuusamon suurpetokeskus on ollut keväästä saakka yleisöltä suljettuna. Syynä ovat keskuksessa havaitut lukuisat ongelmat, jotka tulivat julkisuuteen sen jälkeen, kun kaksi karhua karkasi keskuksesta huhtikuussa. Toinen karhuista hyökkäsi Karjalaisen kimppuun.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto (avi) ja Kuusamon kaupungin eläinlääkäri ovat puuttuneet keskuksen laiminlyönteihin lukuisia kertoja.

Avi ilmoitti aiemmin kesällä päättävänsä elokuun määräajan jälkeen, saako suurpetokeskus luvan jatkaa toimintaansa. Nyt avin viestinnästä kerrotaan STT:lle, että asian ratkaisemiseen kuluu ennakoitua kauemmin. Avin mukaan se tulee todennäköisesti tekemään selvityksessään yhteistyötä Tukesin kanssa.

Avi kertoi aiemmin tiedottavansa asiasta vielä lisää tänään maanantaina. Alpo Merilä avin viestinnästä kuitenkin kertoo STT:lle, että selvityksestä ei tiedoteta ainakaan viikkoon mitään.