Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Kuningatar Elisabetin hautajaisista odotetaan massiivista tapahtumaa – hautajaiset järjestettäneen Westminster Abbeyssa

Kuningatar Elisabetin kuolema käynnisti perjantaina Britanniassa mittavat valmistelut valtiollisia hautajaisia varten.

Maahan julistetaan kansallinen suruaika, joka brittilehdistön mukaan kestää noin puolitoista viikkoa.

Elisabet kuoli torstaina 96-vuotiaana Balmoralin linnassa Skotlannissa.

Hautajaispäivä julistettaneen lomapäiväksi

Yleisradioyhtiö BBC:n ja muiden brittimedioiden mukaan kuningattaren valtiolliset hautajaiset järjestetään suruajan aikana. Britannian hovin sekä hallituksen on määrä vahvistaa vielä päivämäärä.

Independent-lehden sekä muiden brittimedioiden mukaan viimeisimmät valtiolliset hautajaiset on järjestetty Britannian entiselle pääministerille Winston Churchillille vuonna 1965.

Kuningattaren hautajaispäivästä odotetaan Britanniassa julistettavaksi lomapäivää, jolloin koulutkin suljetaan.

Hautajaiset järjestettäneen Westminster Abbeyssa, kuuluisassa lontoolaisessa kirkossa, jossa on pidetty Englannin kuninkaallisten kruunajaisia ja hautajaisia.

Westminster Abbeyssa järjestettiin myös Elisabetin omat kruunajaiset kesällä 1953, kun hänestä oli tullut edellisenä vuonna kuningatar isänsä kuningas Yrjö VI:n kuoleman jälkeen. Tuolloin paikalla oli yli 8 000 kutsuvierasta.

Charles hyväksyy hautajaisjärjestelyt

Hovi on avannut surunvalittelukirjan kuningatar Elisabetin kuoleman muistoksi. Kirja löytyy hovin verkkosivuilta, ja sinne voi kirjoittaa vapaamuotoisen tervehdyksen torstaina kuolleen kuningattaren muistolle.

Hautajaisjärjestelyistä ei toistaiseksi ole ilmoitettu, mutta kyseessä on massiivinen tapahtuma, joka pysäyttää koko Britannian ja jota seurataan ympäri maailman.

Kuningas Charlesin on määrä hyväksyä hänelle esitellyt yksityiskohtaiset hautajaisjärjestelyt.

Kuningattaren arkku kuljetetaan ensimmäiseksi Balmoralista maanteitse Holyroodhousen palatsiin Edinburghissa. Palatsista se kuljetetaan seremoniallisen kulkueen saattamana St. Gilesin katedraaliin Edinburghissa, jossa kuninkaallisen perheen jäsenet osallistuvat jumalanpalvelukseen.

Guardian-lehden mukaan arkku kuljetetaan myöhemmin Lontooseen lentokoneella.

Ensimmäisessä hautajaisia edeltävässä suuressa seremoniassa kuningattaren arkku viedään Buckinghamin palatsista Westminster Halliin, jossa arkkua pidetään useamman päivän ajan.

Tänä aikana yleisöllä on tilaisuus jättää jäähyväiset kuningattarelle. Arkku asennetaan katafalkille eli korokkeelle Westminster Hallin keskelle, ja tila on avoinna yleisölle lähes ympäri vuorokauden.

Windsoriin odotetaan paljon yleisöä

Hautajaispäivänä arkku on määrä kuljettaa kulkueessa Westminster Abbeyhin. Britannia hiljenee tuolloin kahden minuutin ajaksi. Tunnin jumalanpalveluksen jälkeen arkku vietäneen seremoniallisessa kulkueessa Hyde Parkin puistoon, jossa se siirretään ruumisautoon ja kuljetetaan Windsoriin. Windsorin läpi kulkevan kulkueen jälkeen Windsorin linnan Pyhän Yrjön kappelissa pidetään jumalanpalvelus, jonka aikana arkku lasketaan kuninkaalliseen hautaholviin.

Viimeksi kun Lontoossa järjestettiin kuninkaalliset hautajaiset 99-vuotiaana kuolleelle kuningattaren puolisolle prinssi Philipille, tilaisuudessa noudatettiin tarkkoja koronarajoituksia. Tällä kertaa koronarajoituksista ei ole toistaiseksi ollut puhetta.