Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Käräjäoikeus: Oulu keskeytti palkanmaksuja laittomasti koronapandemian alussa

Oulun kaupunki keskeytti lainvastaisesti useiden työntekijöiden palkanmaksun keväällä 2020, katsoo Oulun käräjäoikeus. Oikeus velvoitti kaupungin maksamaan palkkasaatavat viivästyskorkoineen.

Palkanmaksu keskeytettiin tilanteessa, jossa kouluissa siirryttiin etäopetukseen koronapandemian vuoksi. Myös kirjastot suljettiin ja lasten harrastustoimintaa keskeytettiin.

Oikeuden käsiteltävänä oli muun muassa koulunkäynninohjaajien, kirjastovirkailijoiden ja nuoriso-ohjaajien palkanmaksun keskeytyksiä. Lyhimmät keskeytykset olivat muutamia päiviä, pisimmät noin kuukauden mittaisia.

Käräjäoikeuden mukaan työnteko ei ollut estynyt työntekijästä tai työnantajasta riippumattomasta syystä, vaan syynä oli kaupungin oma päätös keskeyttää työnteko ja palkanmaksu. Henkilöitä ei ollut lomautettu.

– Koulunkäynninohjaajan säännönmukaiset tehtävät jatkuivat etäopetukseen siirtymisestä huolimatta, eikä niiden teko ollut estynyt. Tarvittaessa koulunkäynninohjaaja olisi voinut työskennellä etänä, kuten opettajatkin, perustelee käräjäoikeus yhdessä ratkaisuista.

Ammattiliitto hakee esimerkkipäätöksiä

Ammattiliitto Jyty riitautti Oulussa kymmenen jäsenensä palkanmaksun keskeytykset, jotka käräjäoikeuden mukaan olivat lainvastaisia. Puheenjohtaja Jonna Voima tarkentaa, että kantajana kussakin tapauksessa on työntekijä itse, mutta oikeuteen on lähdetty ammattiliiton ja sen oikeusturvavakuutuksen tuella.

Työsopimuslaki velvoittaa työnantajan maksamaan täyden palkan, jos työntekijä on ollut sopimuksen mukaisesti työnantajan käytettävissä mutta ei ole voinut tehdä työtä työnantajasta johtuvasta syystä. Poikkeuksena on tilanne, jossa työtä ei voida tehdä esimerkiksi työpaikkaa kohdanneen tulipalon tai poikkeuksellisen luonnontapahtuman vuoksi. Tällöin työntekijällä on oikeus saada enintään 14 päivän palkka esteen ajalta.

– Koronakriisin alussa useat kunnat turvautuivat tähän työsopimuslain säännökseen. Palkanmaksun keskeytyksien perusteena käytettiin valtioneuvoston päätöksiä sulkea muun muassa koulut, oppilaitokset ja kirjastot, kertoo Jytyn puheenjohtaja Jonna Voima liiton tiedotteessa.

Oulun käräjäoikeus antoi ratkaisunsa elokuun puolivälissä. Voiman mukaan kanteita on vireillä myös Kuopion kaupungin palkanmaksun keskeytyksistä.

Palkanmaksuja koronaepidemian alussa keskeyttäneitä kuntia ja kaupunkeja oli Voiman mukaan parisenkymmentä. Kaikkia tapauksia ei ole viety käräjille, vaan Jyty pyrkii saamaan oikeudesta esimerkkipäätöksiä, joiden perusteella muille kunnille ja kaupungeille voidaan esittää vaatimuksia.