Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Yön uutiskooste | Yhdysvallat aikoo lähettää yli miljardin dollarin edestä aseellista tukea Taiwaniin, Gorbatshov haudataan tänään, Suomessa voi olla satojatuhansia epävirallisia omaishoitajia

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Suomessa voi olla satojatuhansia epävirallisia omaishoitajia

Muistisairaiden läheisillä on merkittävä rooli sairastuneen elämässä käytännön asioiden hoitajina, vaikka he eivät haluaisi ryhtyä omaishoitajiksi.

Moni vierastaa virallista omaishoitajatitteliä ja uskoo, että se toisi mukanaan liikaa vastuuta, Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kerrotaan. Samaan aikaan omainen saattaa silti tehdä epävirallisena omaishoitajana yhtä paljon työtä kuin virallisetkin omaishoitajat.

Suomessa on arvioitu olevan noin 350 000 omaishoitajaa, vaikka virallisia omaishoitosopimuksia on tehty vain noin 50 000. Omaishoidon pääasiallisena syynä on yhä useammin muistisairaus, ja omaishoitaja on useimmiten sairastuneen puoliso.

Yhdysvallat aikoo lähettää yli miljardin dollarin edestä aseellista tukea Taiwaniin

Yhdysvallat ilmoitti perjantaina uudesta 1,1 miljardin dollarin aseellisesta tukipaketista Taiwanille.

Tukipaketilla on pyrkimys vahvistaa saaren puolustusta sen ja Kiinan välisten jännitteiden kasvaessa. Paketti sisältää muun muassa ohjuksista varoittavan tutkajärjestelmän ja ohjuksia, jotka pystyvät upottamaan merialuksia.

Paketista kertoneen Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottajan mukaan paketti on "välttämätön Taiwanin turvallisuudelle".

Kiina pitää Taiwania omana provinssinaan. Jännitteet alueella ovat pysyneet korkeina Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemiehen Nancy Pelosin vierailtua saarella elokuun alussa. (Lähde: AFP)

Neuvostoliiton viimeinen johtaja Mihail Gorbatshov haudataan tänään

Tällä viikolla kuollut Neuvostoliiton viimeinen johtaja Mihail Gorbatshov haudataan tänään Moskovassa. Gorbatshov haudataan vaimonsa Raisan viereen Novodevitshin hautausmaalle. Hautajaiset eivät ole valtiolliset.

Kaikille avoin muistotilaisuus pidetään aamupäivällä Moskovan ammattiliittojen talolla, jota on käytetty useiden Neuvostoliiton johtajien hautajaisseremonioissa.

Gorbatshov muistetaan keskeisenä hahmona kylmän sodan loppumisessa sekä Neuvostoliiton hajoamisessa. Presidentti Vladimir Putin ei osallistu tämän päivän tilaisuuteen. Hän kävi jättämässä jäähyväiset Gorbatshoville torstaina.

Gorbatshov oli kuollessaan 91-vuotias. (Lähde: AFP)

Nasa yrittää toistamiseen saada ensimmäisen Artemis-kuulennon matkaan

Yhdysvalloissa jännitetään, onnistuuko Artemis-kuuohjelman ensimmäisen lennon lähtö matkaan Floridasta tänä iltana Suomen aikaa. Ensimmäinen laukaisu jouduttiin perumaan maanantaina viime hetkillä yhden rakettimoottorin liian korkean lämpötilan takia.

Miehittämättömän lennon on määrä viedä Orion-avaruusalus Kuuta kiertävälle radalle 42 päivän ajaksi. Myöhemmin Artemis-ohjelmassa on vuorossa miehitetty lento Kuun kiertoradalle ja lopulta ihmisen paluu Kuun pinnalle. Se tapahtuu aikaisintaan vuonna 2025.

Kaliforniassa tuhansia kehotettu jättämään kotinsa alueella riehuvien maastopalojen takia

Yhdysvalloissa Kaliforniassa tuhansia ihmisiä on kehotettu jättämään kotinsa maastopalojen edetessä. Palot ovat levinneet noin 500 hehtaarin alueelle.

Paikallisviranomaisten mukaan palot aiheuttavat "välittömän hengenvaaran".

Palot ovat saaneet alkunsa aluetta lämmittäneistä äärimmäisen kuumista lämpötiloista. Monin paikoin on ollut yli 38 astetta lämmintä.

Vuonna 2014 yli 150 rakennusta tuhoutui Kaliforniassa riehuneissa maastopaloissa. (Lähde: AFP)

Kahdeksan poliisia kuoli räjähdeiskussa Kolumbiassa

Etelä-Amerikassa Kolumbiassa tehdyssä räjähdeiskussa kuoli perjantaina kahdeksan poliisia. Isku tapahtui maan lounaisosassa.

Paikallispoliisin mukaan isku tehtiin poliisipartiota vastaan. Hänen mukaansa isku tehtiin räjähteillä ja poliisit tapettiin lopuksi tuliaseilla.

Viranomaiset eivät vielä ole nimenneet ketään iskun tekijäksi.

Kyseessä on vakavin Kolumbian viranomaisiin kohdistunut isku sitten presidentti Gustavo Petron virkakauden alkamisen. Maan ensimmäinen vasemmistolainen presidentti aloitti toimensa kuukausi sitten. (Lähde: AFP)

Suomi kohtaa Puolan EM-koripallon toisessa ottelussaan

Suomi kohtaa Puolan koripalloilun EM-kisojen toisessa alkulohkopelissään Prahassa. Suomi hävisi avausottelunsa eilen Israelille, joten ottelu on erittäin tärkeä Suomen jatkopelitoiveiden kannalta.

Puola voitti eilen avausottelussaan lohkoisäntä Tshekin. Ottelu alkaa kello 15.

Serena Williams ei usko harkitsevansa uudelleen tennisuransa päättämistä - jäi kolmannelle kierrokselle Yhdysvaltain avoimissa

Tenniksen suurnimen Serena Williamsin taipale Yhdysvaltain avoimissa on päättynyt kolmannella kierroksella. Samalla päättyi tiettävästi myös Williamsin grand slam -ura.

Australian Ajla Tomljanovic vei yhdysvaltalaisesta voiton naisten kaksinpelissä erin 7–5, 6–7 (4–7), 6–1.

Ottelun jälkeen tennissuuruus sanoi, ettei usko arvioivansa uudelleen uransa päättämistä. Hän kuitenkin lisäsi, että asiasta ei koskaan voi olla täysin varma.

Williams, 40, on voittanut grand slam -kiertueella kaksinpelimestaruuden 23 kertaa. (Lähde: AFP)

Näyttelijä Jane Fonda kertoo sairastavansa syöpää

Yhdysvaltalaisnäyttelijä ja -aktivisti Jane Fonda kertoo sairastavansa syöpää ja aloittaneensa kemoterapiahoidot. Näyttelijän Instagram-julkaisun mukaan hänellä on todettu imusolmukesyöpä.

Fonda sanoo, että syöpä on hyvin hoidettavissa ja että 80 prosenttia sairastuneista paranee.

84-vuotias näyttelijä tunnetaan Yhdysvaltain demokraattisen puolueen tukijana. Hän on ollut julkisuudessa myös ilmastoaktivismistaan. (Lähde: AFP)