Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Esko Aho Gorbatshovista: Kylmän sodan päättymisen sankari oli kommunisti, joka epäonnistui maansa pelastamisessa

Entisen pääministerin Esko Ahon mukaan Mihail Gorbatshov jää historiaan sekä suurena onnistujana että epäonnistujana. Gorbatshovin rooli kylmän sodan rauhanomaisessa päättämisessä ja uuden eurooppalaisen turvallisuusperustan luomisessa sen tilalle oli merkittävä, Aho sanoo.

– Se perusta, joka nyt sitten valitettavasti on murentunut tai murentumassa Venäjän toiminnan seurauksena, Aho sanoo STT:lle.

Hänen mukaansa lännen sankari Gorbatshov oli myös neuvostojärjestelmän kasvatti ja vakaumuksellinen kommunisti, joka halusi tosissaan pelastaa Neuvostoliiton. Gorbatshovilta puuttui kuitenkin kyky läpimädän talousjärjestelmän uudistamiseksi, eikä hän täysin ymmärtänyt oman maansa sisäistä tilannetta, Aho arvioi.

– Kyllä hän tietysti joutui aivan mahdottoman tilanteen eteen, kun yritti romahtamassa ja hajoamassa olevaa maata pitää koossa ja jaloillaan, Aho lisää.

Neuvostotalouden uudistamisen sijasta Gorbatshov keskittyi politiikkaan.

– Hän uskoi, että kommunismi voi muuttua, ja että politiikka on ensisijaista, ja kun politiikkaa muuttuu, niin se voi muuttaa myös talousjärjestelmän. Mutta sen talousjärjestelmän aika oli tullut täyteen, siihen olisi pitänyt uskaltaa puuttua, Aho kuvailee.

Yhteinen sävel länsijohtajien kanssa löytyi helposti

Lopulta Neuvostoliitto hajosi ja monen yllätykseksi lähes verettömästi, tosin ei esimerkiksi Baltiassa.

– Baltian tilanne oli hyvä esimerkki siitä, kuinka huonosti Gorbatshov ymmärsi oman maansa sisäistä logiikkaa. Se oli se hänen suuri ongelmansa, Aho arvioi.

Kansainvälisillä areenoilla Gorbatshov sen sijaan menestyi ja löysi helposti saman aaltopituuden länsijohtajien kanssa.

– Pystyttiin puhumaan tavalla, joka ei ollut aiempien neuvostojohtajien kanssa tullut kysymykseenkään, Aho tiivistää.

Aho ei koskaan itse tavannut Gorbatshovia, mutta kertoo, että niin presidentti Mauno Koivisto kuin monet muutkin länsijohtajat pitivät Neuvostoliiton uuden sukupolven johtajaa suuressa arvossa. Aho kertoo muun muassa saaneensa Saksan liittokanslerilta Helmut Kohlilta selostuksia tämän keskusteluista Gorbatshovin kanssa.

– Kohlin kielikuvaa käyttääkseni, jos patoa ei avata, niin se murtuu. Siitä filosofiasta Gorbatshov lähti ratkaisuja tekemään. Voi sanoa, että Euroopan mittakaavassa se toimi, mutta Neuvostoliiton osalta pato jäi avaamatta ja sitten se murtui, Aho kertoo.

Hälytyslaitteesta patterit lopussa, kukaan ei soittanut

Aho uskoo, että nyky-Venäjällä Gorbatshovin "synnit" Neuvostoliiton hävittämisessä vain korostuvat eikä hänen ansiokseen luettua uutta eurooppalaista turvallisuusjärjestystäkään nähdä enää myönteisessä valossa. Gorbatshov itse suhtautui viime vuosinaan Neuvostoliittoon nostalgisesti ja piti maan hajoamista, hieman presidentti Vladimir Putinin tavoin, historiallisena vahinkona.

Keskustapuolueen nuori puheenjohtaja Aho nousi pääministeriksi keväällä 1991, samana vuonna, jonka lopussa Gorbatshovin ja Neuvostoliiton taru päättyi. Elokuussa koettiin vielä viimeinen kuolinkouristus, kun vanhoillisten juntta yritti kaapata vallan Moskovassa.

Suomen nuori pääministeri kuuli asiasta pienellä viipeellä vasta aamuseitsemältä autoradiosta matkalla lentokentälle.

– Meillä oli tietty hälytyslaite mukana. Siitä oli patterit lopussa. Minut olisi saanut toki puhelimella kiinni, mutta jostain syystä sitä ei käytetty, asiaa ei pidetty sitten niin kiireellisenä, Aho muistelee tiedonkulun ongelmia.

Hän arvelee, että puhelun soittamatta jättänyt henkilö saattoi katua päätöstään jälkikäteen. Aho kuitenkin vakuuttaa, ettei viive ollut kuin puolen tunnin tai tunnin luokkaa eikä se lopulta vaikuttanut Suomen tekemisiin ja reagointiin millään tavalla.

Ahon mukaan hänelle selvisi aika pian, että kaappausyrityksen epäonnistumisesta huolimatta Gorbatshovin aika oli nyt ohi ja Boris Jeltsinin aika alkamassa.

– Asiallisesti ottaen hänen kautensa päättyi siihen. Vaikka Gorbatshov muodollisesti palasi vielä Kremliin, niin ei hän ollut enää sama johtaja kuin ennen kaappausyritystä, Aho muistelee.

Haavisto kehuu Gorbatshovin suojelleen ympäristöä, Niinistö kuvailee rauhan rakentajaksi

Suomen presidentti ja ulkoministeriö ovat osoittaneet kunnioitusta Neuvostoliiton viimeiselle johtajalle.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoo tämän elämän muistuttaneen siitä, miten asiat voivat muuttua. Haavisto mainitsi myös Gorbatshovin aktiivisuuden ympäristönsuojelun saralla.

Presidentti Sauli Niinistö kuvailee Gorbatshovia tviitissään menneen vuosisadan historian tekijäksi. Gorbatshovilla oli ratkaisevan tärkeä rooli kylmän sodan jakolinjojen ylittämisessä ja eurooppalaisen rauhan rakentamisessa, presidentti kirjoittaa.

Gorbatshovilla oli valtava vaikutus maailmanhistoriaan, Putin kommentoi

Venäjän nykyinen presidentti Putin kommentoi kunnioittavasti Gorbatshovin kuolemaa.

Putin sanoo Gorbatshovin olleen poliitikko ja valtionpäämies, jolla oli valtava vaikutus maailmanhistorian kulkuun.

Putin lisäsi, että Gorbatshov johti maata monimutkaisten ja dramaattisten muutosten aikana.

Aiemmin Venäjän hallinnon tiedottaja kertoi Putinin ottavan osaa Gorbatshovin kuoleman johdosta ja lähettäneen surunvalittelut tämän perheelle ja ystäville.

"Muutti historian suunnan"

Saksan presidentti Frank-Walter Steinmeier kertoo maansa olevan kiitollinen Gorbatshovin rakentamista silloista idän ja lännen välille. Maan liittokansleri Olaf Scholz harmitteli Gorbatshovin epäonnistuneita yrityksiä vahvistaa Venäjän demokratiaa, mutta myös kehuu edesmennyttä johtajaa.

– Demokraattiset liikkeet Keski- ja Itä-Euroopassa hyötyivät siitä, että hän oli vallassa Venäjällä, Scholz sanoo.

Myös Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kirjoittaa Gorbatshovin auttaneen kylmän sodan loppumisessa ja mahdollistaneen yhteistyön Venäjän ja Naton välillä.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres kuvailee lausunnossaan Gorbatshovia ainutlaatuiseksi valtiomieheksi ja sanoo tämän muuttaneen historian suuntaa. Hänen mukaansa Gorbatshov teki enemmän kuin kukaan muu saadakseen kylmän sodan päättymään rauhanomaisesti.

– Maailma on menettänyt merkittävän globaalin johtajan, sitoutuneen monenkeskisyyden kannattajan ja väsymättömän rauhan puolestapuhujan, lausunnossa lukee.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kutsuu Twitterissä Gorbatshovia luotetuksi ja kunnioitetuksi johtajaksi, jolla oli keskeinen rooli kylmän sodan päättämisessä ja rautaesiripun kaatamisessa. Von der Leyenin mukaan tämä avasi reitin vapaalle Euroopalle eikä Gorbatshovin perintö unohdu.

Myös Kiinan ulkoministeriö kiitti Gorbatshovia osastaan maiden välisten yhteyksien parantamiseksi 1980–1990-luvuilla.

"Lopputuloksena oli turvallisempi maailma"

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden muistelee Valkoisen talon sivulla julkaistussa lausunnossaan, kuinka hän senaattorina ulkoasiainkomiteassa seurasi Gorbatshovin toteuttavan visioitaan.

– Hän uskoi glasnostiin ja perestroikaan – avoimuuteen ja uudistuksiin – eikä vain pelkkinä iskulauseina, vaan reittinä eteenpäin Neuvostoliiton kansalle monien eristäytyneisyyden ja puutteen vuosien jälkeen, lausunnossa lukee.

Bidenin mukaan Gorbatshovilla oli mielikuvitusta nähdä, että erilainen tulevaisuus oli mahdollinen, sekä rohkeutta vaarantaa koko poliittinen uransa sen saavuttamiseksi.

– Lopputuloksena oli turvallisempi maailma ja enemmän vapautta miljoonille ihmisille.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron kutsuu Gorbatshovia tviitissään "rauhan mieheksi", jonka valinnat avasivat venäläisille reitin vapauteen. Kuten Guterres, myös Macron sanoo Gorbatshovin sitoutuneisuuden rauhaan Euroopassa muuttaneen yhteistä historiaamme.

Kotimaassaan vieroksuttu mutta lännessä arvostettu

Britannian pääministerinä vielä hetken aikaa toimiva Boris Johnson kertoo Twitterissä olevansa pahoillaan suru-uutisesta. Hän sanoo aina ihailleensa sitä rohkeutta ja integriteettiä, jota Gorbatshov osoitti tuodessaan kylmän sodan rauhanomaiseen päätökseen.

Johnson kuittaa viestissään myös Venäjän nykyjohdolle sanoessaan, että Gorbatshovin väsymätön sitoutuneisuus neuvostoyhteiskunnan avaamiseen on meille kaikille esimerkkinä nyt, kun Putin toimii Ukrainassa aggressiivisesti.

91-vuotias Gorbatshov kuoli viime iltana vakavan ja pitkäaikaisen sairauden seurauksena. Hän oli kotimaassa Venäjällä vieroksuttu mutta lännessä arvostettu johtaja, joka sai vuonna 1990 Nobelin rauhanpalkinnon.

Gorbatshov oli ensimmäinen venäläinen johtaja, joka eli yli 90-vuotiaaksi. 90-vuotispäivänään hän sai onnitteluja ympäri maailman, muun muassa Yhdysvaltain Bidenilta ja Saksan entiseltä liittokanslerilta Angela Merkeliltä.

----

Lähteenä myös AFP