Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Akavan Fjäderin rooli kokoomuksen eduskuntavaaliehdokkaana herättää arvostelua – "Minulla on tietenkin oikeus käydä keskustelua sosiaalisessa mediassa"

Akavan puheenjohtajan Sture Fjäderin rooli kokoomuksen eduskuntavaaliehdokkaana on herättänyt soraääniä Akavan jäsenliitoissa. Fjäder ilmoitti viime maanantaina pyrkivänsä eduskuntaan ensi kevään vaaleissa. Sen jälkeen Akava tiedotti, että ehdokkuudesta johtuen Fjäder vetäytyy keskusjärjestön edunvalvonnan ja vaikuttamistyön johtamisesta eikä toimi enää Akavan edustajana julkisuudessa tai johda puhetta Akavan hallituksen kokouksessa. Jo kesäkuussa Fjäder oli ilmoittanut luopuvansa puheenjohtajuudesta kokonaan marraskuussa.

Akavan erityisalojen puheenjohtaja Tuire Eilittä kertoo saaneensa liiton jäseniltä paljon palautetta siitä, etteivät he ymmärrä nykyistä tilannetta. He kokevat, että vaalikampanjaa käydään jo nyt.

– Tässä vaiheessa toivoisin vielä, että kaikki se viestintä ja ulospäin tuleva toiminta olisi kuitenkin Akavan toiminnan ja linjauksen mukaista. Ja sellainen oikea kampanjointi, mikä on sitten hänen henkilökohtaista näkyvyyttä ja muuta, tulisi vasta ensi vuoden puolella, Eilittä sanoo.

Hän kertoo pitävänsä myönteisenä sitä, että ehdokkuudesta kerrottiin avoimesti ja puheenjohtajan tehtäviä rajattiin. Hän kuitenkin pelkää, että tilanteesta on haittaa Akavan maineelle.

"Akavassa on monenlaisia jäseniä"

Samansuuntaisia ajatuksia on myös toisen Akavan jäsenliiton, Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestön Talentian puheenjohtajalla Jenni Karsiolla. Myös hän kertoo saaneensa paljon viestejä liiton jäseniltä, jotka kokevat tilanteen vääräksi ja pohtivat, miten siihen on päädytty.

Karsion mukaan tilanne on saattanut jossain määrin aiheuttaa keskusjärjestölle mainehaittaa jo nyt, kun keskustellaan minkälaisia sopimuksia on tehty ja pohditaan puheenjohtajan ristiriitaista kaksoisroolia.

Hän toivoo Fjäderin ottavan huomioon sen, ettei hän ole vetäytynyt Akavan puheenjohtajan tehtävästä kokonaan.

– Täytyy huomioida, että meillä on Akavassa monenlaisia jäseniä. Tällä hetkellä hän on kuitenkin eduskuntavaaliehdokkaana tietylle puolueelle ja hyvin vahvasti esimerkiksi Twitterissä tuo sitten tietynlaisia näkökulmia esille.

Fjäder aikoo jatkaa Twitter-keskusteluja

Fjäder itse kommentoi asiaa STT:lle tekstiviestillä. Hän korosti, ettei ole vielä aloittanut kampanjointiaan.

– Vaalikampanjani alkaa tammikuussa 2023, ja ennen sitä jatkan yhteiskuntapoliittista keskustelua esimerkiksi Twitterissä kuten olen tehnyt vuodesta 2013. Minulla on tietenkin oikeus käydä keskustelua esimerkiksi sosiaalisessa mediassa kuten jo pitkään olen käynyt, Fjäder kirjoitti.

Hän huomautti, että kahden kuukauden järjestely toimimisesta puheenjohtajana rajoitetuin tehtävin on Akavan hallituksen päätös ja hän pitää siitä kiinni.