Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Poliisi: Alaikäiset pojat räjäyttivät Savonlinnassa pullopommin tarkoituksenaan häiriköidä Pride-tapahtumaa

Savonlinnassa lauantaina räjäytetyllä omatekoisella pommilla oli tarkoitus häiriköidä Pride-tapahtumaa, kerrotaan Itä-Suomen poliisin tilannekeskuksesta. Pommi oli tehty viemärinavausaineesta eli se oli niin sanottu pullopommi tai "putkireiskapommi".

Savonlinnan Pride järjestettiin Joel Lehtosen puistossa. Poliisin mukaan pommi räjäytettiin viereisen talon sisäpihalla niin, että Pride-tapahtuman ja räjähdyksen välissä oli talo. Tilanteesta ei poliisin mukaan aiheutunut vaaraa kenellekään.

Pride-tapahtumissa on tänä vuonna koettu muuallakin häirintää. Muun muassa heinäkuun alussa poliisi poisti Helsinki Pride -tapahtumaan liittyneestä drag-satuhetkestä ulkopuolisia henkilöitä, jotka jakoivat sukupuolivähemmistöjen vastaisia lehtisiä.

Pohjanmaan poliisi puolestaan kertoi heinäkuussa tutkivansa tapausta, jossa kotitekoinen pommi räjäytettiin Lapuan kirjaston tuulikaapissa. Tekopaikan lähistöllä oli tuolloin samaan aikaan käynnissä Pride-tapahtuma. Poliisi ei kuitenkaan epäillyt, että pullopommi olisi suunnattu Pride-tapahtumaa vastaan. Teosta epäiltiin neljää 14–15-vuotiasta lapualaisnuorta.

Viikkoa myöhemmin Pohjanmaan poliisi kertoi tutkivansa Lakeuden Sateenkaari -yhdistyksen Instagram-tilille tehtyjä uhkauksia. Poliisin mukaan uhkaukset liittyivät Lapualla järjestettyyn Pride-tapahtumaan ja yhdistystä uhattiin muun muassa ampumisella ja verilöylyllä. Uhkauksien tekijän poliisi kertoi olleen eteläpohjalainen alle 18-vuotias nuori.

Savonlinnan teosta epäillyt alle 15-vuotiaita

Savonlinnan Pride-tapahtumaa järjestämässä ollut Tilda Salo kertoi lauantaina STT:lle pamauksen kuuluneen hieman ennen tapahtuman loppua. Paikalla oli tuolloin noin 200 ihmistä. Priden järjestyksenvalvojat hälyttivät Salon mukaan heti poliisin paikalle.

Poliisi epäilee teosta kahta alaikäistä poikaa. He ovat poliisin mukaan molemmat alle rikosoikeudellisen vastuuiän, eli alle 15-vuotiaita. Poliisi kertoi lauantaina saaneensa pojat kiinni niin sanotun pullopommin räjäytyksen jälkeen ja luovuttaneensa heidät vanhemmilleen.

Poliisi kertoi lauantaina tutkivansa asiaa räjähdesäännösten rikkomisena ja toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen tai aineen hallussapitona.

Pullopommeilla häiriköity aiemminkin

Kotitekoisilla pommeilla tehtyä häiriköintiä on ollut aiemminkin. Esimerkiksi Lounais-Suomen poliisi tiedotti viime vuoden keväällä viiden nuoren joukosta, jonka epäiltiin räjäytelleen kotitekoisia pommeja Kaarinassa. Hätäkeskukseen oli muun muassa ilmoiteltu räjähdysäänistä ympäri Kaarinan keskustaa.

Itä-Suomen poliisi sen sijaan kertoi viime syksynä Facebookissa olevansa huolissaan nuorten keskuudessa leviävästä pullopommi-ilmiöstä.

– Räjähdys on voimakas sekä se aiheuttaa kemikaaliroiskeita ja muovisirpaleita lähiympäristöön. Nämä kemikaaliroiskeet, sirpaloitunut muovi ja paine voivat aiheuttaa vakavia vammoja silmiin, iholle ja korviin. Sekä myös räjähdyksestä aiheutunut ääni voi aiheuttaa kuulovaurioita. Näihin räjähdyksiin liittyy vahvasti ilmiönä myös sosiaalisessa mediassa jaetut videotallenteet, kirjoitti poliisi tuolloin.