Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Libyan taisteluissa kuolleiden määrä nousi 32:een – Tripolissa vaurioitunut kuusi sairaalaa

Libyassa kilpailevien hallintojen kannattajien välisissä taisteluissa kuolleiden määrä nousi 32:een, maan terveysministeriö kertoi sunnuntaina.

Ministeriön mukaan maan pääkaupungissa Tripolissa käydyissä taisteluissa haavoittuneiden määrä kasvoi 159:een. Lisäksi kuuden sairaalan kerrottiin vaurioituneen lauantain väkivaltaisuuksissa.

Perjantaina leimahtaneet taistelut olivat rauhoittuneet sunnuntaihin mennessä ja monet kaupat availivat oviaan kaupungissa.

YK vaati viikonloppuna osapuolia lopettamaan väkivaltaisuudet välittömästi.

Libya on ollut enemmän tai vähemmän sisällissodassa siitä lähtien, kun maan diktaattori Muammar Gaddafi syrjäytettiin ja tapettiin sotilasliitto Naton tuella vuonna 2011.

Heinäkuussa Tripolin väkivaltaisuuksissa kuoli 16 ihmistä, mikä oli tuolloin eniten kuolonuhreja vaatinut välikohtaus sitten vuonna 2020 solmitun tulitauon.

Libyan edellisistä parlamenttivaaleista jo kahdeksan vuotta

Viime vuonna Abdulhamid Dbeibah nimettiin pääministeriksi johtamaan väliaikaisesti maata.

Dbeibahin hallinto väittää tuoreiden väkivaltaisuuksien johtuvan siitä, että Libyan parlamentin tukeman kilpailevan hallinnon johtaja Fathi Bashagha keskeytti osapuolten väliset neuvottelut vaalien järjestämisestä loppuvuodesta.

Bashaghan mukaan kyseisiä neuvotteluja ei ole pidetty ja Dbeibahin hallinnon mandaatti on vanhentunut.

Dbeibah on sanonut suostuvansa luovuttamaan vallan eteenpäin vain vaaleilla valitulle hallitukselle. Libyassa on järjestetty parlamenttivaalit viimeksi vuonna 2014, jolloin nykyinen parlamentti on valittu.

Atlantic Council -ajatushautomon asiantuntija Emadeddin Badi varoittaa, että väkivaltaisuudet voivat kiihtyä nopeasti.

– Kaupunkisodankäynnissä on oma logiikkansa. Se on vahingollista sekä ihmisille että siviili-infrastruktuurille, joten vaikka taisteluita ei käytäisikään pitkään, konflikti olisi todella tuhoisa, kuten olemme jo nähneet, Badi kertoi AFP:lle.