Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Finanssivalvonta määräsi S-Pankille 60 000 euron rikemaksun

Finanssivalvonta (Fiva) on määrännyt S-Pankille 60 000 euron suuruisen rikemaksun. Syynä on Fivan mukaan se, että pankki on lähes kahden vuoden ajan laiminlyönyt velvollisuutensa varmistaa, että tiedot kaikista sen tekemistä johdannaissopimuksista ilmoitetaan johonkin kauppatietorekisteriin.

Velvoite ilmoittaa johdannaissopimukset kauppatietorekisteriin perustuu EU:n asetukseen. Rikemaksuun johtaneet laiminlyönnit ajoittuvat kesäkuun 2019 ja maaliskuun 2021 välille.

Fiva kertoi torstaina tiedotteessaan saaneensa pankilta selvityksen. S-Pankki oli virheellisesti olettanut, että sen kesäkuusta 2019 alkaen käyttämä selvitysvälittäjä ilmoittaa johdannaissopimukset kauppatietorekisteriin pankin puolesta. Pankin vastuulla olisi kuitenkin ollut varmistaa, että tiedot raportoidaan sääntelyn mukaisesti, toteaa Fiva.

Laiminlyönnit kävivät Finanssivalvonnan mukaan ilmi keväällä 2021. Tuolloin Fivassa havaittiin, että S-Pankin kauppatietorekistereihin ilmoitettujen johdannaissopimuksien lukumäärä ja yhteenlaskettu nimellisarvo olivat epäilyttävän pieniä verrattuna pankin liiketoiminnan laajuuteen.

Pankki: ei vaikuta asiakkaisiin

S-Pankki kertoo omassa tiedotteessaan, että raportoinnin puutteet eivät ole vaikuttaneet S-Pankkiin tai sen asiakkaisiin. Asiakkaiden ei tarvitse ryhtyä mihinkään toimiin Fivan päätöksen vuoksi, kertoo S-Pankki.

Pankin mukaan puutteet korjattiin heti, kun pankki tuli tietoiseksi niistä. S-Pankki kertoo suhtautuvansa viranomaisen havaintoihin vakavasti ja toimivansa aktiivisesti yhteistyössä Finanssivalvonnan kanssa.

Rikemaksun määrää arvioitaessa on otettu huomioon menettelyn laatu, laajuus ja kestoaika, kertoo Finanssivalvonta. Rikemaksu maksetaan valtiolle. S-Pankki voi halutessaan valittaa päätöksestä Helsingin hallinto-oikeuteen.