Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

HS: Oopperalaulaja Matti Lehtinen on kuollut

Oopperalaulaja Matti Lehtinen on kuollut. Myös uran laulutaiteen professorina tehnyt, sadan vuoden ikään päässyt baritoni kuoli tiistaina, uutisoi Helsingin Sanomat.

Lehtisen omaiset vahvistivat HS:lle tiedon, että hän kuoli lyhyen sairauden jälkeen seniorikodissa.

Lehtinen tunnettiin mestarillisena esiintyjänä, olipa rooli Don Giovanni, Papageno tai Juha. Esiintymistaidon pohja tuli tenori Wäinö Solalta, joka oli Lehtisen opettaja Sibelius-Akatemiassa.

– Wäinö Solasta sanottiin, että hän eläytyi voimakkaasti laulaessaan. Ei hän eläytynyt. Hän oli sitä, mitä esitti, Lehtinen korosti.

Lehtinen sai lopullisen sysäyksen laulajanuralle jatkosodan viimeisenä keväänä 1944, kun hän upseerien vappujuhlassa Suurlahdella sai suuren suosion laulettuaan italialaisen kansanlaulun Tiritomba.

– Minulla ei ollut aavistustakaan sanojen sisällöstä. Se oli minulle vain hauska laulu.

Sodan jälkeen Lehtinen opiskeli laulua Sibelius-Akatemiassa ja Ruotsissa. Ensikonserttinsa hän esitti Suomalaisessa oopperassa, nykyisessä Kansallisoopperassa, vuonna 1948.

Voitto Genevessä vei ulkomaille

Kansainvälisesti Lehtinen pääsi esille voittamalla Geneven laulukilpailun 1950. Se johti pian kiinnitykseen Kölnin oopperaan.

Lehtinen kuitenkin palasi kotimaahan Kansallisoopperan kantaviin voimiin. Hän esiintyi usein myös muun muassa Savonlinnan oopperajuhlilla, ja kysyntää riitti edelleen myös ulkomailla.

Laulutaiteen professorina Lehtinen korosti erityisesti, että laulajan tulee tietää, mitä laulaa.

– Täytyy ymmärtää rooli, jota esittää. Ei vain oopperassa, vaan liedissäkin laulaja esittää rooleja. Schubertin Erlkönigissä laulajan täytyy yhden kappaleen aikana esittää neljä roolia: kertoja, isä, poika ja paholainen.

– Kuulija täytyy vakuuttaa siitä, että (solisti) on teoksen sisällä, Matti Lehtinen neuvoi oopperalaulajia.