Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Murrosiän ajoittuminen ei selitä poikien heikompaa koulumenestystä, kertoo tutkimus

Murrosiän ajoittuminen ei selitä sitä, että poikien koulumenetys on heikompaa kuin tytöillä, kertoo tuore suomalaistutkimus. Sen sijaan tytöillä murrosiän ajoittumisella on yhteys koulumenestykseen.

Tutkimuksesta selvisi, että murrosiän varhaisella tai myöhäisemmällä alkamisella ei ollut vaikutusta poikien lukuaineiden arvosanoihin. Tytöillä vaikutus näkyi lukuaineissa siten, että mitä myöhemmin murrosikä alkoi, sitä paremmin he menestyivät matematiikassa. Aikainen murrosikä puolestaan nosti tyttöjen englannin kielen arvosanoja.

Asiaa selvitti Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija, lääketieteen lisensiaatti Maria Suutela. Hän kertoo yllättyneensä siitä, ettei murrosiän ajoittuminen vaikuttanut poikien koulumenestykseen, erityisesti matematiikan arvosanoihin.

Erojen syy olisi tärkeää löytää

Poikien koulumenestys yläasteella on selkeästi tyttöjä huonompi, ja Pisa-tutkimuksen mukaan ero on Suomessa suurin muihin Pohjoismaihin verrattuna.

Tytöt pärjäsivät koulussa kaikissa vertailluissa aineissa paremmin kuin pojat. Koska poikien koulumenestys on selkeästi huonompi kuin tyttöjen, on asiaa Suutelan mukaan tutkittava lisää.

– Tyttöjen ja poikien koulumenestyksessä ei pitäisi olla suuria eroja. Koulumenestys yläasteella on merkityksellinen nuorten jatko-opintojen ja tulevaisuuden kannalta. Mikäli löydämme syyn, voimme vaikuttaa asiaan, Suutela toteaa tiedotteessa.

Hän käytti tutkimuksessa yli 13 000:n vuosina 1997–2002 Espoossa syntyneen ja koulua käyneen tietoja. Nuorten murrosikä ajoitettiin kasvukäyristä, joista näkee nuoren kasvun kiihtymisestä kertovan huippukasvunopeuden.

Vastikään julkaistu tutkimus on murrosiän yhteyksiä koulumenestykseen ja terveyteen käsittelevän Suutelan väitöskirjan ensimmäinen artikkeli.

– Tutkimuksessa selvisi jälleen pieni pala murrosiän mysteeristä, sanoo väitöskirjatyön toinen ohjaaja, lastenendokrinologi Matti Hero Uudesta lastensairaalasta tiedotteessa.