Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Ruotsi ei ole vielä päättänyt kantaansa venäläisten viisumeihin – Molemmilla puolilla on vahvoja argumentteja, sanoo pääministeri Andersson

Ruotsi ei ole vielä päättänyt kantaansa venäläisten turistiviisumien rajoittamiseen. Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson sanoi maan punnitsevan kantaansa eriävien näkemysten välillä.

Anderssonilta kysyttiin Pohjoismaiden pääministerien ja Saksan liittokansleri Olaf Scholzin yhteisessä tiedotustilaisuudessa Oslossa, tukeeko Ruotsi asiassa Suomen vai Saksan näkemystä.

– Molemmilla puolilla on vahvoja argumentteja totta puhuakseni, Andersson kommentoi ja sanoi, että keskustelua täytyy jatkaa EU-tasolla.

Suomen pääministeri Sanna Marin (sd.) edusti tilaisuudessa vahvimmin sitä kantaa, että viisumeita tulisi rajoittaa.

– Tavalliset venäläiset eivät aloittaneet sotaa, mutta samaan aikaan on ymmärrettävä, että he tukevat sotaa, Marin perusteli.

Marin on toivonut EU-maiden yhteistä linjausta viisumiasiassa.

Scholz puolestaan tyrmäsi jälleen ajatuksen venäläisiä koskevasta viisumikiellosta. Hän toisti kantansa, että koska kyseessä on "Putinin sota", kaikkien venäläisten turistiviisumeja ei pitäisi kieltää. Myös Scholz oli kuitenkin valmis jatkamaan keskustelua asiasta.

Marin myönsi, ettei asia ole mustavalkoinen, koska Venäjällä on myös ihmisiä, jotka vastustavat sotaa ja voivat olla siksi vaarassa. Hän sanoi kuitenkin yleisesti ottaen ymmärtävänsä, että monia eurooppalaisia turhauttaa, kun venäläiset voivat matkustella Euroopassa ikään kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Suomessa venäläisille myönnettävien turistiviisumien määrää on rajattu tuhanteen päivässä. Hallituksen on määrä pohtia tiistaina mahdollisia uusia rajoituksia.

Marin osallistui maanantaina Pohjoismaiden pääministerien epäviralliseen kokoukseen Oslossa. Kokouksen pääaihe oli Suomen ja Ruotsin liittyminen sotilasliitto Natoon ja pohjoismaisen puolustusyhteistyön vahvistuminen. Pääministerit keskustelivat myös Scholzin kanssa.

Merkittävät ilmavoimat yhdessä

Marin korosti kokouksen tiedotustilaisuudessa, että Natoon ei olla luomassa mitään "pohjoista blokkia" sen jälkeen, kun Suomi ja Ruotsi ovat täysjäseniä muiden Pohjoismaiden lailla.

Hän sanoi Pohjoismaiden vahvistavan yhdessä koko sotilasliittoa, koska kaikilla mailla on omat vahvuutensa.

– Olemme maita, jotka voivat suojata Euroopan pohjoista osaa ja arktista aluetta yhdessä, Marin sanoi.

Norjan pääministeri Jonas Gahr Störe yhtyi Marinin sanoihin. Hänen mukaansa esimerkiksi Norjan, Suomen ja Ruotsin ilmavoimat muodostavat yhdessä merkittävän mahdin pohjoiseen.

Ruotsin Andersson luonnehti kokousta historialliseksi, koska "Eurooppa ei enää palaa tilanteeseen, jossa se oli ennen Ukrainan sotaa". Hän myös painotti, että Venäjän ei saa antaa voittaa tätä sotaa.

Kokouksessa puitiin lisäksi merten suojelua ja uusiutuvaa energiaa sekä siihen liittyvän yhteistyön syventämistä.