Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Israel iski Gazaan vielä aivan tulitauon alkaessa, sen jälkeen tauko näyttää pitäneen

Israelin armeija on kertonut iskeneensä Gazaan hyvin lähellä myöhään sunnuntaina voimaan tullutta tulitaukoa. Israel kertoi iskuista hetki tulitauon alkamisen jälkeen, mutta armeija sanoi myöhemmin, että iskut päättyivät muutamaa minuuttia ennen tulitauon alkua.

Israelin armeija perusteli viimeisimpiä Islamilainen jihad -äärijärjestöön kohdistuvia iskuja vastauksena Gazasta hetkeä aiemmin ammuttuihin raketteihin.

Israelin eteläosassa ilmaiskuista varoittavat sireenit soivat myös tulitauon alkamisen jälkeen, armeija kertoi. Tulitauko vaikuttaa ensi hetkien jälkeen kuitenkin pitäneen.

Sekä Israel että Islamilainen jihad -järjestö ilmoittivat aiemmin sunnuntaina hyväksyvänsä Egyptin välittämän tulitauon.

Kolme päivää kestäneissä iskuissa Gazassa oli sunnuntaihin mennessä kuollut palestiinalaisten terveysviranomaisten mukaan 44 ihmistä, joista 15 oli lapsia. Yli 300 ihmisen on kerrottu haavoittuneen Israelin raskaissa ilma- ja tykistöiskuissa.

Osa hoidettavana olevista haavoittuneista on erittäin huonossa kunnossa, kertoi Gazan alueen keskussairaalan johtaja Muhammad Abu Salmiya sunnuntaina uutistoimisto AFP:n mukaan. Hänen mukaansa sairaalaa uhkaa vakava lääkepula eikä generaattoreihin tahdo riittää polttoainetta.

Gazassa myös useita rakennuksia on tuhoutunut iskuissa.

Palestiinalaiset puolestaan ampuivat kolmen päivän aikana satoja raketteja kohti Israelia, mutta niiden ei ole kerrottu vaatineen kuolonuhreja. Israelilaisviranomaisten mukaan kolme ihmistä haavoittui kranaatinsirpaleista ja noin 30 ihmistä on saanut lieviä vammoja.

"Tilanne on yhä hyvin epävakaa"

Sopimuksen jälkeen molemmat osapuolet varoittivat toisiaan siitä, että tulitaukorikkomuksiin vastataan voimankäytöllä.

– Tilanne on yhä hyvin epävakaa. Pyydän kaikkia osapuolia noudattamaan tulitaukoa, YK:n Lähi-idän rauhanprosessin erityiskoordinaattori Tor Wennesland sanoi lausunnossaan.

Israel perusteli aiemmin, että sen oli pakko iskeä Gazaan, koska Islamilainen jihad suunnitteli hyökkäystä Israeliin.

Jihadistiryhmä vahvisti sunnuntaina, että sen komentaja Khaled Mansour sai surmansa Israelin ilmaiskussa myöhään lauantaina. Päivää aiemmin toinen Islamilaisen jihadin korkea-arvoinen komentaja Taysir al-Jabari tapettiin Israelin aiemmassa iskussa.

Gazan väkivaltaisuudet ovat olleet vakavimmat sitten viime vuoden, jolloin ne kestivät 11 päivää.

Noin Espoon kokoisen Gazan alueella asuu yli kaksi miljoonaa palestiinalaista.

Gazan kaista on ollut saarrossa noin 15 vuotta. Israel julisti saarron vuonna 2007, kun Hamas oli noussut valtaan Gazassa. Saarto vaikuttaa alueen palestiinalaisten jokapäiväiseen elämään.