Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaivosveron uudistamisessa menty kohti väärää veromallia

Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (VATT) arvioi, että valtiovarainministeriön asettaman työryhmän valmistelema pohjamuistio kaivosveron uudistamiseksi on puutteellinen ja vinoutunut.

VATT arvostelee sitä, että valtiovarainministeriön työryhmä esittää uudistuksen tekemistä niin sanotun rojaltiveron pohjalta. VATT pitää niin sanotun voittoveron verotulopotentiaalia parempana.

Rojaltivero perustuu tuotannon bruttopainoon tai -arvoon. Voittoverolla verotetaan kaivostoiminnasta syntyvää voittoa.

Työryhmä pitää tärkeänä sitä, että rojaltiverossa tuottoa alkaa tulla heti, kun louhinta alkaa. Voittoverossa tuottoa tulee vasta siinä vaiheessa, kun kaivostoiminnasta syntyy voittoa.

– Työryhmä näyttäisi korostavan tasaisen matalan tuoton saamista nopeasti, mutta voittoveron verotulopotentiaali on huomattavasti suurempi. Metallien maailmanmarkkinahinnat ovat nousseet esimerkiksi keväästä 2020 kevääseen 2021 huimat 85 prosenttia, sanoo VATT:n veropolitiikan johtava tutkija Seppo Kari tiedotteessa.

Rojaltiverotuloihin eivät metallien maailmanmarkkinahinnat juuri vaikuta, mutta voittoverotuloihin sitäkin enemmän. Esimerkiksi metallien hintojen nousu 50 prosentilla kuusinkertaistaisi verotulot.

– Matalien hintojen aikana louhinnan arvo on ollut vähintään miljardi euroa. Tästä maksettaisiin voittoveroa 20 prosentin verokannalla noin 20 miljoonaa euroa. Esimerkiksi 50 prosentin hinnannousu voisi tuottaa jopa 120 miljoonaa euroa verotuloja. Tätä ulottuvuutta työryhmä ei huomioi lainkaan, Kari huomauttaa.

Nykymalli antaa kaivosyhtiöille kohtuuttomia mahdollisuuksia

Kaivosverotusta on haluttu uudistaa, koska nykymallin on katsottu antavan kaivosyhtiöille kohtuuttoman edulliset mahdollisuudet hyödyntää Suomen uusiutumattomia mineraaliveroja moneen muuhun kehittyneeseen maahan verrattuna.

Taustalla ovat muun muassa Talvivaaran kaivoksella Sotkamossa joitakin vuosia sitten paljastuneet ongelmat.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen ohjelmassa on asetettu tavoitteeksi kaivosveron uudistaminen. Yli 58 000 allekirjoittajan kansalaisaloitteen seurauksena veron uudistamisesta on olemassa myös eduskunnan talousvaliokunnan lausuma.

Hallitus teki tämän vuoden talousarvioneuvotteluissa linjauksen veron käyttöönotosta vuonna 2023.