Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tulosvaroittaja Qt Group sukelsi pörssissä jyrkästi

Yhtiön osake ylitti viime vuoden lopulla 175 euron rajan. Maanantai-iltaan mennessä tästä huipusta oli sulanut kaksi kolmasosaa.

Tulosvaroituksen antaneen ohjelmistoyritys Qt Groupin osake lähti maanantaina Helsingin pörssissä voimakkaaseen laskuun ja päätyi lopulta yli 23,5 prosentin alamäkeen.

Muuten Helsingin pörssin yleisindeksi päätyi 0,1 prosentin laskuun ja pistelukuun 10 962.

Qt Group kertoi odottavansa kuluvan vuoden liikevaihdon kasvavan 20–30 prosenttia edellisvuodesta, kun se aiemmin ennakoi 30–40 prosentin kasvua vertailukelpoisin valuutoin. Ennusteen liikevoittomarginaalista se piti ennallaan 20–30 prosentissa.

Yhtiön mukaan erityisesti Aasiassa on ollut merkkejä asiakkaiden aiempaa varovaisemmasta toiminnasta talouskasvun hidastumisen ja inflaation takia.

– Etenkin merkittävämpiä hankkeita lykättiin tai toteutettiin ainoastaan osittain, mikä seurauksena varsinkin kehityslisenssien ja konsultoinnin liikevaihto jäi yhtiön tavoitteista, yhtiö sanoo tiedotteessa.

Pörssiraketti putoaa korkealta

Qt julkaisi samalla alustavia lukuja vuoden toisen neljänneksen tuloksesta. Alustavien, tilintarkastamattomien lukujen mukaan liikevoitto tuolloin oli noin yhdeksän miljoonaa euroa ja liikevoittomarginaali noin 24 prosenttia.

Tämä tarkoittaisi laskua viime vuoden vastaavasta ajasta, jolloin liikevoitto oli 10,6 miljoonaa euroa, jolloin se muodosti 31 prosenttia liikevaihdosta.

Liikevaihdolle yhtiö ennakoi kasvua noin 37 miljoonaan euroon.

Markkinaympäristön epävarmuudet voivat jatkuessaan ja laajetessaan vaikuttaa yhtiön mukaan entistäkin merkittävämmin etenkin yksittäisten vuosineljännesten liikevaihtoon ja kasvulukuihin.

– Pidemmällä aikavälillä Qt Group -konsernin mahdollisuudet jatkaa vahvaa liikevaihdon kasvua ovat edelleen erittäin hyvät, yhtiö sanoo.

Qt on ollut viime vuosina Helsingin pörssin ilmiömäisimpiä nousijoita. Vuoden 2020 alkaessa yhtiön arvo pörssissä oli noin 20 euroa osakkeelta, minkä jälkeen se lähti eksponentiaaliseen nousuun. Se ylitti sadan euron rajan ensi kertaa huhtikuussa 2021 ja piipahti lokakuussa korkeimmillaan jopa 175 euron paremmalla puolen.

Edellisen kerran yhtiön osake tippui selvästi tämän vuoden huhtikuussa, jolloin se julkaisi tammi-maaliskuun osavuosikatsauksen. Tuorein notkahdus kulutti osakkeen arvoa alkuiltapäivällä 60 euron tuntumaan. Se on noin kolmannes viime lokakuun huippulukemasta.