Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Korona-aikaa edeltänyt trendi jatkui: Suomessa syntyi alkuvuonna vähemmän lapsia kuin koskaan mittaushistorian aikana

Suomessa syntyi tammi–kesäkuussa vähemmän lapsia kuin koskaan aiemmin mittaushistoriassa, kertoo Tilastokeskus.

Alkuvuonna Suomessa syntyi kaikkiaan 22 180 lasta, mikä on väestön ennakkotilaston mukaan 2 453 lasta vähemmän kuin viime vuonna vastaavana aikana.

– Alkuvuoden lukujen perusteella pari vuotta kestänyt syntyvyyden elpyminen ei kuitenkaan näytä enää jatkuvan, yliaktuaari Joonas Toivola arvioi Tilastokeskuksen tiedotteessa.

Toivola täydentää STT:lle, että syntyvyys laski Suomessa yhdeksän vuoden ajan, kunnes se vuonna 2020 kääntyi nousuun.

Julkisuudessa esiintyi paljon arvioita siitä, että samaan aikaan käynnistynyt koronavirusepidemia olisi käynnistänyt Suomessa vauvabuumin. Toivolan mielestä vauvabuumista puhuminen on harhaanjohtajavaa, koska syntyvyys oli alun alkaen Suomessa alhaisella tasolla. Viime vuonna Suomen kokonaishedelmällisyysluku oli 1,46.

Kuluneen kahdentoista kuukauden mukaan laskettu kokonaishedelmällisyysluku oli Toivolan mukaan 1,38, kun vuonna 2019 se oli ennätyksellisen matala 1,35.

Hedelmällisyysluku huomioi syntyneiden lasten määrän suhteessa synnytysikäisiin naisiin.

Väestönkasvua ylläpiti maahanmuutto

Suomessa kuoli alkuvuonna yli 3 100 ihmistä enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Yliaktuaari Johanna Lahtela Tilastokeskuksesta arvioi, että luonnollinen väestönlisäys oli Suomessa alkuvuonna ennätyksellisen matala. Kuolleita oli alkuvuonna 8 674 enemmän kuin syntyneitä.

Aiemmin tänä vuonna Tilastokeskus arvioi, että kasvanut kuolleisuus voi vaikuttaa vauvojen elinajanodotteeseen.

Tilastokeskuksen mukaan Suomen väestömäärä kasvoi alkuvuonna 4 309 ihmisellä. Väestönkasvua ylläpiti maahanmuutto Suomeen, ja alkuvuonna Suomeen muutti yli 16 900 ihmistä.

– Viime vuonna nettomaahanmuuttovoitto oli korkeinta 30 vuoteen, ja tänä alkuvuotena luku on ollut vielä viime vuoden alkuvuotta korkeampaa, arvioi yliaktuaari Joni Rantakari Tilastokeskuksen tiedotteessa.

Ennakkotietojen mukaan Suomen väkiluku kesäkuun lopussa oli 5 552 550.