Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiinan koronasulut painoivat Koneen tulosta, kustannuspaineiden odotetaan helpottavan vuoden loppua kohti

Hissivalmistaja Koneen huhti–kesäkuun tulosluvut kärsivät Kiinan tiukoista koronatoimista. Yhtiön liikevaihto laski vertailukelpoisin valuuttakurssein laskettuna 15,2 prosenttia viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

Oikaistu liikevoitto laski 44 prosenttia 209 miljoonaan euroon. Vertailukelpoisin valuuttakurssein laskien saatujen tilausten arvo kasvoi 0,6 prosenttia.

Toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth totesi, että Kiinan koronasulut aiheuttivat merkittäviä häiriöitä markkinalla. Toiminnot saatiin palautettua normaalille tasolle kesäkuussa, mutta huhtikuun tehdassulut sekä toukokuun matalat toimitusmäärät painoivat uusien laitteiden myyntiä huomattavasti.

– Tämä yhdessä jatkuneiden kustannuspaineiden kanssa rasitti tulosta. Ensimmäiset merkit maailmanlaajuisten toimitusketjujen häiriöiden helpottumisesta ovat kuitenkin rohkaisevia, Ehrnrooth arvioi tiedotteessa.

Odotuksia korjattiin alemmaksi

Kone antoi viime viikolla tulosvaroituksen, jossa se alensi arvioitaan tämän vuoden liikevaihdon kasvusta ja liikevoitosta. Yhtiö arvioi nyt, että liikevaihto heikoimmillaan laskee prosentin tai yltää enimmillään kolmen prosentin kasvuun viime vuoteen verrattuna. Aiempi arvio oli, että kasvua kertyisi 2-5 prosenttia.

Kone arvioi kuitenkin, että kannattavuuspaineet helpottavat vuoden loppua kohden, kun toimitusmäärät elpyvät. Kone kertoo nostaneensa hintojaan kaikissa liiketoiminnoissaan ja tarttuneensa toimiin tuottavuuden parantamiseksi.

Kiinassa kiinteistömarkkinoiden kiristyminen ja koronarajoitukset merkitsevät, että uusien hissien myynti laskee huomattavasti. Kiina on Koneelle keskeinen markkina, mutta kiihkeänä käynyt uudisrakentaminen on hidastunut selvästi.

Kone ennakoi, että uusien laitteiden myynti kasvaa muualla maailmassa. Samalla modernisointimarkkinat kasvavat, kun jo asennetut hissit ikääntyvät ja rakennuksia uudistetaan.