Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Helteet saattavat palata tällä viikolla, kamppailu Britannian pääministerin paikasta jatkuu, EU harkitsee tuontikieltoa venäläiselle kullalle

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Helteet saattavat palata tällä viikolla

Viikko alkaa paikoitellen sateisena, mutta torstaista eteenpäin luvassa on todennäköisesti helteistä ilmaa, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Oskari Rockas.

Alkuviikolla Itä- ja Pohjois-Suomeen on luvassa sateita. Sadekuuroja leviää tämän päivän aikana myös läntiseen Suomeen.

Lämpötilat liikkuvat alkuviikosta 20 asteen tuntumassa, mutta Lapin mittarilukemat voivat jäädä runsaaseen 15 asteeseen.

Keskiviikkona suuressa osassa maata on poutaista, ja torstaista lauantaihin lämpötilat voivat nousta yli 25 asteen.

Zelenskyi erotti Ukrainan valtakunnansyyttäjän ja turvallisuuspalvelun johtajan

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi jokailtaisessa puheessaan erottaneensa maan valtakunnansyyttäjän ja turvallisuuspalvelun johtajan.

Ukrainan valtakunnansyyttäjä Iryna Venediktovan ja turvallisuuspalvelun johtaja Ivan Bakanovin erottamisen taustalla on Zelenskyin mukaan tutkinnat maanpetoksista ja yhteistyöstä Venäjän kanssa sen valtaamilla alueilla.

Zelenskyin mukaan 651 tutkintaa on aloitettu oikeusviranomaisten alaisista työntekijöistä. Yli 60 turvallisuuspalvelun tai valtakunnansyyttäjän toimiston työntekijää toimii Zelenskyin mukaan Venäjän kanssa yhteistyössä miehitetyillä alueilla.

Tutkinnat herättävät hänen mukaansa kyseisten virastojen johtoa kohtaan vakavia kysymyksiä, jotka vaativat vastauksia.

Euroopan helleaalto yltyy - Britannia valmistautuu yli 40 asteeseen

Eurooppaa piinaava kuumuus ei näytä alkavalla viikolla hellittävän, vaan luvassa on monin paikoin entistä kuumempaa säätä.

Britanniassa maanantaille ja tiistaille odotettua 40 asteen paahdetta varrotaan pelonsekaisin tuntein, sillä näin kovaa hellettä ei maassa ole ennen mitattu. Sääpalvelu Met Office on antanut ensimmäistä kertaa punaisen säävaroituksen. Ihmisiä kehotetaan mahdollisuuksien mukaan pysymään kotona ja tekemään etätöitä. (Lähde: AFP)

Tutkintakomitean raportti: Viranomaisten toiminta oli kaoottista ja hidasta Uvalden kouluampumisessa

Texasin Uvalden kouluampumisessa viranomaisten toiminta oli kaoottista ja hidasta, kerrotaan Texasin edustajainhuoneen asettaman tutkimuskomitean sunnuntaina julkaistussa raportissa.

Tapahtumapaikalla olleiden lainvalvontaviranomaisten lähestymistapaa kuvailtiin raportissa "välinpitämättömäksi". Kaoottiseksi tilanteen teki se, että viranomaisilla oli epäselvyyttä siitä, kuka johti toimintaa.

Raportin mukaan osa uhreista olisi saattanut selvitä, jos poliisi olisi toiminut tilanteessa nopeammin.

Toukokuussa 19 lasta ja kaksi opettajaa sai surmansa kouluampumisessa Uvaldessa.

Sunnuntaina kiinniotettu sotaa kritisoiva toimittaja vapautettiin Venäjällä

Venäjän poliisi otti sunnuntaina kiinni venäläistoimittaja Marina Ovsjannikovan, joka kritisoi maaliskuussa suorassa televisiolähetyksessä Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Asiasta kertoi venäläiselle uutistoimisto RIA Novostille hänen asianajajansa.

Venäjän ihmisoikeustilannetta tarkkaileva kansalaisjärjestö OVD-info kertoi poliisin myöhemmin vapauttaneen Ovsjannikovan.

Vain muutama päivä sitten Ovsjannikova oli protestoinut jälleen Venäjän hyökkäyssotaa ja presidentti Vladimir Putinia vastaan Kremlin lähistöllä. Asianajaja uskoo Ovsjannikovan kiinnioton liittyvän tämän protestitoimiin.

Ovsjannikova ilmestyi maaliskuussa Venäjän television pääuutislähetyksen uutisankkurin taakse pidellen kylttiä, jossa luki sodanvastaisia lauseita.

Kamppailu Britannian pääministerin paikasta jatkuu - yksi viidestä ehdokkaasta putoaa tänään pois

Kilpailu Britannian konservatiivien puheenjohtajan ja samalla pääministerin paikasta jatkuu tänään uudella äänestyskierroksella. Mukana tavoittelemassa Boris Johnsonin seuraajan paikkaa on enää viisi ehdokasta, joista yksi putoaa pois tämän päivän äänestyksessä.

Edellinen putoaja oli oikeusministeri Suella Braverman, ja tänään jumbosijalle ennakoidaan parlamenttiedustaja Tom Tugendhatia.

Jatkoon ovat ennusteiden mukaan pääsemässä entinen valtiovarainministeri Rishi Sunak, kauppaministeri Penny Mordaunt, ulkoministeri Liz Truss ja entinen tasa-arvoministeri Kemi Badenoch.

EU harkitsee tuontikieltoa venäläiselle kullalle

EU-maiden ulkoministerit keskustelevat tänään uusista talouspakotteista Venäjää vastaan. Esillä on kielto ostaa kultaa Venäjältä. G7-maat päättivät vastaavasta toimesta jo aiemmin.

Ministerien asialistalla on myös tilanne yhä pitkittyvässä Ukrainan sodassa ja Venäjän hyökkäyksen aiheuttamat maailmanlaajuiset energia- ja ruokakriisit.

Maanantain kokouksen ei odoteta vielä tekevän uusia pakotepäätöksiä vaan avaavan keskustelun uusista toimista. (Lähde: AFP)